Monday, November 23, 2009

Isramart : Obama vrea ca summitul de la Copenhaga să ducă la o acţiune imediată

Isramart news:
Preşedintele american Barack Obama şi-a exprimat speranţa sâmbătă că summitul internaţional privind clima care va avea loc în decembrie la Copenhaga va oferi prilejul adoptării unor măsuri “imediate” împotriva încălzirii climei, relatează AFP.Obama

Obama a încercat în alocuţiunea săptămânală să-i convingă pe americani în privinţa progreselor obţinute în cadrul turneului efectuat în Asia. “Statele Unite şi China au căzut de acord să coopereze pentru a face din apropiatul summit de la Copenhaga privind clima o reuşită care să ducă la o acţiune imediată împotriva poluării cu emisii de dioxid de carbon”, a spus Obama, care a revenit joi din turneul din Asia.

Atât cu China, dar şi cu Rusia, “am obţinut progrese în privinţa necesităţii de a adresa Iranului şi Coreei de Nord un mesaj de unitate, spunându-le că trebuie să-şi respecte obligaţiile internaţionale şi să renunţe la armele nucleare, sau să-şi asume consecinţele”, a mai afirmat preşedintele american.

Obama a apărut turneul în China, care nu a fost apreciat în Statele Unite. Liderul de la Casa Albă a revenit din regiune fără să fi obţinut rezultate spectaculoase. Pentru mulţi, China, putere economică şi strategică, se prezintă acum ca un partener decis să negocieze de la egal la egal. Beijingul ar fi reuşit să controleze libertatea de acţiune a lui Obama pe teritoriul său. În plus, disidenţii au fost dezamăgiţi de vigoarea redusă cu care, în opinia lor, Obama a vorbit despre libertăţi.

În consecinţă, Obama a reamintit sâmbătă că a exprimat public în faţa tinerilor care s-au aflat la Shanghai ataşamentul Statelor Unite faţă de valorile “universale”. În acelaşi timp, el a subliniat că unul dintre principalele motive ale turneului său a fost dorinţa de a favoriza expoturile americane şi de crea, astfel, locuri de muncă în Statele Unite, confruntate cu o rată a şomajului record din 1983. “Dacă vom creşte cu doar 5% exporturile spre ţările din regiunea Asia-Pacific, putem mări cu mai multe sute de mii numărul locurilor de muncă susţinute de aceste exporturi în Statele Unite”, a mai spus el.