Monday, November 30, 2009

Isramart : 91 de proiecte depuse in prima etapa a programului "Casa Verde"

Isramart news:
Un numar de 91 de proiecte depuse in cadrul primei etape a Programului "Casa Verde", derulata in perioada 15 iulie - 14 august 2009, vor primi finantare in valoare de 79,9 milioane de lei, mai putin cu 14,3% fata de suma solicitata initial, de 93,3 milioane lei, potrivit datelor Administratiei Fondului de Mediu (AFM) publicate, vineri, pe pagina de Internet a institutiei, informeaza Agerpres.

In afara acestor dosare acceptate, alte 54 au fost respinse de comisia de analiza pe motiv de documentatie incompleta, iar cinci solicitari au fost amanate pana la o evaluare urmatoare. De pe lista celor 91 de proiecte aprobate, cel mai mare punctaj (100) l-a obtinut Consiliul Judetean Prahova, care a solicitat 880.000 lei pentru cinci proiecte in care vor fi inlocuite sau completate sistemele clasice de incalzire cu cele care utilizeaza energii alternative: doua centre de plasament, doua complexuri de servicii comunitare si Centrul pentru persoane adulte cu handicap Nedelea.

Pentru aceste proiecte, AFM a aprobat, in cele din urma, suma de 874.708 lei, mai putin cu 0,60 la suta decat CJ Prahova ceruse in prima faza. La capitolul cea mai mare suma acordata, conduce Municipiul Piatra Neamt, care cu 65 de puncte a primit 3,78 milioane lei fata de 3,99 milioane lei cat se solicitase initial. Cu acesti bani, pe raza municipiului vor fi definitivate 20 de proiecte ce includ: patru crese, un liceu si 15 gradinite.

Solicitantii acceptati pot incheia contractele de finantare cu AFM incepand cu data de 2 decembrie 2009, in timp ce pentru proiectele respinse se depun contestatii in termen de trei zile de la publicarea rezultatelor finale. In prima etapa a programului "Casa Verde", destinat unitatilor administrativ-teritoriale (UAT), au fost depuse 151 proiecte, iar in cea de-a doua, incheiata pe 9 octombrie a.c, 140 de proiecte.

"Casa Verde" reprezinta un program de inlocuire sau completare a sistemelor clasice de incalzire cu sisteme ecologice de incalzire, care utilizeaza energie alternativa (solara, eoliana, fotovoltaica, etc.) ce va costa, in acest an, 310 milioane lei (circa 75 milioane euro). Potrivit Ministerului Mediului, subventia ce va fi alocata fiecarui proiect din suma colectata la Fondul de Mediu pentru taxa auto, este de 80 la suta din valoarea totala, in care este inclusa atat racordarea la sistemul termic, cat si TVA-ul.

Finantarea nu trebuie sa depaseasca anumite limite. Aceasta porneste de la maximum patru milioane lei pentru administratiile locale care deservesc orase sau municipii de peste 100.000 de locuitori si ajunge pana la 500.000 lei pentru cele cu sub 3.000 de locuitori. AFM a demarat, in perioada 9-27 noiembrie, a treia etapa a Programului "Casa Verde", care se adreseaza, de aceasta data, hotelierilor denumiti "operatorii economici", pentru noua sesiune fiind alocata suma de 100.000 de lei.