Friday, October 22, 2010

Isra-Mart srl:Divizarea Hidroelectrica disponibilizeaza mii de angajati

www.isra-mart.com

Isra-Mart srl news:

Peste 60 de lideri de sindicat care reprezinta mai bine de 6.000 de lucratori ai Hidroelectrica, precum si ai filialei Hidroserv, s-au intalnit la Sibiu, dupa ce Guvernul a emis o noua ordonanta care predeve impartirea companiei in doua firme, Hidroenergetica si Electra.

Conducerea Hidrosind, sindicatul angajatilor Hidroelectrica, spune ca prin divizarea companiei romanesti nu numai vor exista mii de angajati care vor fi disponibilizati, dar va creste si pretul energiei electrice iar investitiile vor scadea.

"Ca sa intelegeti mai bine ceea ce se va intampla, va dau un exemplu. Ca sa fie rentabila Hidroenergetica, una dintre societati, trebuie sa plece 6.000 de insi, din care vreo 4.000 de mineri. Pe langa aceasta, prin infiintarea acestor doua companii va creste pretul energiei si se reduc investitiile", a declarat presedintele Hidrosind, Decebal Sulea.

De asemenea, un alt motiv pentru care Guvernul ar vrea sa "dezmembreze" Hidroelectrica este cel al unei posibile privatizari, pentru ca "asa cum este acum nici Bill Gates nu poate sa o cumpere, dar odata ce o divizeaza isi pierde entitatea", au mai spus reprezentantii Hidrosind.

"Infiintarea celor doua societati va ascunde pretul real al energiei"

Prin crearea noilor companii care se vor ocupa de producerea energiei Guvernul doreste sa faca un "mixt energetic", astfel incat sa ascunda comsumatorilor pretul real pe care trebuie sa il plateasca.

"Oamenii astia vor sa faca un mixt energetic. Mixtul energetic exista in toata lumea, dar producatorii au personalitate juridica. Noi vrem sa facem un amestec barbar, in care sa amestecam costurile, sa nu se stie cine pe cine subventioneaza, pentru ca este foarte usor: producatorii din tara asta au naravul de a fi ei sefi. Sefii producatorilor sunt consumatorii. Productia de energie electrica exista atat timp cat exista cosumatori care poate sa palteasca aceasta energie. Daca eu amestec costurile si nu stiu cum se formeaza pretul la energie electrica, am ascuns consumatorilor, beneficiarilor, adevarata valoare a pretului energiei electrice. Asta este nedreptatea care se face", a explicat presedintele comisiei economice Hidroelectrica, Ilie Rusu.

Protest in noiembrie al angajatilor Hidroelectrica

Sindicalistii de la Hidrosind au hotarat, ca masura de protest impotriva Ordonantei de Guvern prin care Hiroelectrica se imparte in alte doua companii, ca in 19 noiembrie, cand are loc Adunarea Generala a Actionarilor Hidroelectrica sa picheteze sediu unde acestia se vor intalni.

Hidroelectrica ocupa, in prezent, locul 56 in tara in topul firmelor publice si private, iar locul intai ca firma de stat.