Monday, December 28, 2009

Isramart : UE finanteaza 6 proiecte-pilot pentru captarea carbonului

Isramart news:
Comisia Europeana a aprobat, la inceputul lunii decembrie, o serie de proiecte de captare si stocare a carbonului (CCS) si de generare a electricitatii prin intermediul turbinelor eoliene, care vor primi peste 1,5 miliarde de euro din fondul de recuperare economica al UE.

Sase proiecte demonstrative CCS au fost considerate destul de mature pentru a se califica pentru miliardul de euro alocat pentru sustinerea acestei tehnologii.

Cele sase sunt: centrala Jaenshwalde detinuta de Vattenfall in Germania, centrala de la Compostilla din Spania, apartinand de Endesa, centrala Maasvlaktedin Olanda, centrala Hatfield din Marea Britanie si centrala Belchatow din Polonia. Fiecare dintre ele va primi cate 180 de milioane de euro. In plus, centrala Porto-Tolle detinuta de Enel in Italia va primi 100 de milioane de euro.

Comisarul european pentru energie Andris Piebalgs a spus ca selectia proiectelor a fost facuta tinandu-se cont de gradul de maturitate al acestora, astfel incat investitiile sa ajute revenirea economica. Banii vor fi disponibili pentru companii intre 2010 si 2012, in functie de stadiul de dezvoltare.

Comisarul a spus ca ajutarea celor sase proiecte CCS sa porneasca va crea "un grup central de pionieri".

"Sase este numarul minim pentru pornire," a spus Piebalgs, adaugand ca Europa este prima care aloca bani publici pentru proiecte de transpunere in realitate a acestei tehnologii. Dar UE se afla inca departe de ambitia de a avea 10-12 proiecte CCS functionale pana in 2015, tinta necesara pentru ca, pana in 2020, tehnologia sa fie viabila din punct de vedere comercial.

"Fara CCS nu putem contribui suficient la limitarea emisiilor cu efect de sera," a avertizat Piebalgs.

Presedintele comitetului pentru politici energetice si generare al Eurelectric, David Porter, a spus: "Suntem fericiti sa vedem eforturi la nivelul UE indreptate spre promovarea dezvoltarii de tehnologii importante cu emisii scazute de carbon. Acest pachet de ajutor, impreuna cu fonduri alocate din veniturile rezultate din vanzarile in cadrul Emissions Trading Scheme, este necesar pentru realizarea unei partajari public-private a riscului, astfel incat cateva proiecte demonstrative sa demareze."