Monday, December 28, 2009

Isramart : Energia eoliană, o sursă de corupţie

Isramart news:
Autorităţile din UE şi SUA au început să ancheteze utilizarea fondurilor publice în industria de energie regenerabilă. Investigaţiile iniţiate în ultimul an arată un nivel îngrijorător al corupţiei în domeniul utilizării energiilor regenerabile.

Numai în UE, peste şase miliarde de euro au fost alocate până în 2013, proiectelor de dezvoltarea resurselor de energie regenerabilă. Oficialităţile spun că este imposibil să se determine exact nivelul corupţiei în cheltuirea fondurilor publice în proiectele centralelor eoliene, deorece investigaţiile se desfăşoară în mai multe state, cu regimuri şi politici fiscale foarte diferite.
„Este la fel ca în timpul goanei după aur, fiecare vrea o fermă eoliană, indiferent de preţ", declară un avocat american, specializat în în acest domeniu.

Expertul britanic John Etherington spune că din cauza dependenţei de subvenţii, industria este foarte expusă la fenomenul corupţiei. Investigaţiile privind posibile fraude din banii publici s-au înmulţit în ultima perioadă în Europa.

În Italia, trei investigaţii denumite codificat „Pe Aripile Vântului" au condus la descoperirea a ceea ce autorităţile au definit ca fiind o escrocherie complexă, creată după celebra schemă Ponzi, valoarea fraudei fiind de peste 30 de milioane de euro, unul dintre cei arestaţi fiind chiar preşedintele asociaţiei naţionale de profil.

Energia eoliană e dependentă de subvenţii

Profitul obţinut din exploatarea parcurilor eoliene este foarte mare. O turbină eoliană standard, de doi megawaţi costă aproximativ 2,75 milioane de euro, iar din vânzarea energiei la preţurile actuale ale pieţei europene se obţin 275.000 de euro pe an.

Însă profitul se poate dubla cu bonusurile acordate de stat, la peste 500.000 de euro pe an. În Germania, de exemplu, un parc eolian primeşte aproximativ 83,6 euro pe MWh, în timp ce pe piaţa liberă tariful variază între 30 şi 70 de euro pe MWh. În Spania, bonusurile plătite pentru energia eoliană, au totalizat în 2009 peste 1,2 miliarde de euro, cost suportat de consumatorii finali.

În SUA, una dintre primele trei ţări ce utilizează energie eoliană, alături de Germania şi Spania, bugetul federal acoperă 30% din valoarea investiţei, sumele utilizate în acest an fiind de un miliard de dolari, grantul acordat unui beneficar fiind în jur de 100 de milioane de dolari.

Dacă ţinem cont că cei 600 de membri ai Asociaţiei Europene pentru Energie Eoliană au atras, în 2008, peste 11 miliarde de euro pentru construirea de ferme eoliene, din care mare parte reprezintă, subvenţii, bonusuri, certificate verzi, se poate bănui că o parte din aceste fonduri au fost deturnaţi.