Thursday, December 17, 2009

Isramart : Emisiile tarilor bogate vor creste cu pana la 10% prin acordul COP15

Isramart news:
Viitorul acord post-Kyoto va avea o serie de portite, strecurate in mod intentionat, care sa le permita tarilor bogate sa isi creasca nivelul emisiilor cu 4 pana la 10% pana in 2020, avertizeaza organizatia World Wide Fund for Nature (WWF).

Aceste emisii ar putea cauza o crestere a temperaturii medii globale cu pana la 4 grade, mult peste pragul de 2 grade Celsius admis de experti. Cea mai mare lacuna este lipsa de dispozitii guvernamentale care sa interzica tranzactionarea emisiilor tarilor dezvoltate pe piete ale creditelor de carbon mult mai putin riguroase. Conform calculelor WWF, aproximativ 1 milion si jumatate de tone de emisii de carbon pot fi compromise in acest fel.

Mecanismul ONU pentru o Dezvoltare Curata (CDM), aflat in prezent in vigoare, permite atingerea unor reduceri de emisii reale, dar in acelasi timp permite tarilor dezvoltate sa revendice credite de carbon pentru proiecte pe care le implementeaza in alte tari. Pentru a evita un rezultat nul, WWF cere ca cea mai mare parte a reducerilor de emisii ale tarilor dezvoltate sa se faca in interiorul acestora.

O alta portita se creeaza pentru o eventuala situatie in care tarile ar putea folosi in continuare creditele de carbon, in noi perioade de angajament. Pericolul deriva mai ales din dispozitiile “Hot Air” acordate din plin Rusiei si tarilor din Europa de Est in cadrul negocierilor de la Kyoto. Acestea permit tarilor care intampina dificultati in indeplinirea tintelor pentru emisii sa isi duca la bun sfarsit angajamentele prin reduceri ale gazelor cu efect de sera in afara tarii. Per total, achizitionarea acestor credite ar putea da nastere la 1.4 miliarde de tone de CO2 declarate ca fiind reduceri de emisii, pana in 2020.

Alte doua probleme sunt, potrivit WWF, slabele reglementari din silvicultura, precum si emisiile din ce in ce mai mari care rezulta din activitatile navale si aviatice.

Copenhaga ramas aseara in intuneric pentru o ora, in cadrul unei editii speciale Earth Hour. Evenimentul a inceput la Copenhaga printr-o parada de felinare. Aproape 1.000 de copii au iesit pe strazi purtand felinare din hartie confectionate in intreaga lume, cu mesaje inscriptionate in diferite limbi, toate adresate liderilor reuniti pentru negocieri. Parada a inceput in dreptul Planetariului, traversand faimoasele Gradini Tivoli si s-a incheiat in Piata Primariei.

"Schimbarile climatice sunt mai puternice decat fiecare dintre noi, dar nu sunt mai puternice decat noi toti, la un loc", a declarat Vijay Nambiar, seful de cabinet al secretarului general al ONU, dupa reaprinderea luminilor la Copenhaga.