Tuesday, December 29, 2009

Isramart :Derivate pe certificatele de emisii de gaze cu efect de sera, la Sibex

Isramart news:
Bursa din Sibiu a lansat contractul futures avind ca activ suport certificatele de emisii de gaze cu efect de sera (EGES) – cu simbolul CO2 RON 2008-2012.
Mărimea contractului este 100 de certificate de emisii de gaze cu efect de sera (EGES), iar pasul de tranzactionare 0,01 lei (un leu/contract). Contractul initiat la inceputul fiecarei sesiuni de tranzactionare are scadenta in aceeasi zi. O singura scadenta zilnica va fi disponibila permanent in timpul sesiunii de tranzactionare.
“Lansarea acestor derivate – ne-a declarat Teodor Ancuta, presedintele Sibex – inseamna patrunderea Sibex pe o piata cu un imens potential. Este stiut ca alocarea certificatelor de emisii este principalul instrument al Uniunii Europene de a lupta impotriva incalzirii globale, iar prin lansarea acestor instrumente in premiera pe piata autohtona de capital Bursa din Sibiu ajuta, practic, Romania sa se alinieze normelor europene care obliga ca aceste certificate sa fie tranzactionate prin burse. De asemenea, speram ca, de acum inainte, existenta unui cadru organizat sa impiedice tranzactionarea acestor certificate prin «inţelegeri prin apartamente» favorabile doar unora, cum s-au făcut la un moment dat”.
Certificatul EGES este titlul care confera dreptul de a emite o tona de dioxid de carbon echivalent, intr-o perioada definita valabila numai pentru indeplinirea scopului Hotaririi Guvernului 780/2006 privind infiintarea schemei de comercializare a emisiilor de gaze cu efect de sera si care este transferabil in conditiile prevazute de aceasta hotarire.