Monday, December 21, 2009

Isramart : Piata de la Sibex lanseaza azi contractele pe certificatele de emisii de gaze cu efect de sera

Isramart news:
O noua platforma de tranzactionare la Sibiu
Ultima saptamana de tranzactionare la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri din Sibiu (Sibex) debuteaza cu lansarea unei noi paltforme de tranzactionare, dar si cu un nou produs, contractele futures cu activ suport pe certificatele de emisii de gaze cu efect de sera, cu scadenta zilnica si cu livrare fizica.

Un certificat de emisii de gaze cu efect de sera confera dreptul de a emite o tona de dioxid de carbon echivalent intr-o perioada definita. Un contract futures va include 100 de certificate, adica 100 de tone de dioxid. Bursa va percepe un comision de un leu pentru fiecare contract. La acest comision se va adauga si un tarif perceput de bro­kerul care intermediaza tranzactia. „Con­tractul initiat la inceputul fiecarei sesiuni de tranzactionare are scadenta in aceeasi zi. O singura scadenta zilnica va fi disponibila permanent in timpul sesiunii de tran­zactionare. Pretul de inchidere al con­tractului este pretul la care se va efec­tua ultima tranzactie din sesiunea de tran­zactionare“, potrivit detaliilor publicate de Sibex. „Lansarea acestor derivate inseam­na patrunderea Sibex pe o piata cu un imens potential”, a declarat Teodor An­cuta, pre­sedintele Bursei sibiene.

„Este de stiut faptul ca alocarea certificatelor de emisii este principalul instrument al Uni­unii Eu­ropene de a lupta contra incalzirii globale, iar prin lansarea acestor instru­mente in premiera pe piata autohtona de capital, Bursa din Sibiu ajuta practic Romania sa se alinieze normelor euro­pene care obliga ca aceste certificate sa fie tranzactionate prin burse. De asemenea, speram ca de acum inainte existenta unui cadru organizat sa impiedice tranzac­tionarea acestor certifi­cate prin „intelegeri prin apartamente” favorabile doar unora, cum s-au facut la un moment dat”, a declarat Teodor Ancuta. Pentru perioada 2008-2012, plafonul eu­ropean este 2,08 miliarde de tone de emisii anual. Din aceasta valoare, plafonul Roma­niei este de 75,9 milioane de tone anual, adica 3,6%.

La nivel european, cele mai mari burse pentru tranzactionarea acestor cer­tificate sunt Bluenext, European Climate Ex­chan­ge si Intercontinental Exchange. Valoarea tranzactiilor cu certificate de emisii de dioxid de carbon pe plan mondial a fost anul trecut de 60 de miliarde de dolari (43 de miliarde de euro).
Amanari birocratice

Bursa de la Sibiu a vrut sa introduca tranzactionarea directa a certificatelor de emisii de dioxid de carbon inca din luna octombrie, insa, deoarece Comisia a sus­pendat avizul, startul tranzactiilor cu aces­te produse a fost amanat. Pentru pre­gatirea lansarii tranzactiilor cu certificate de emisie a dioxidului de carbon, Bursa de la Sibiu a conectat sistemul Casei Romane de Compensatie la sistemul Agentiei Na­tionale pentru Protectia Mediului. In luna aprilie, Comisia Nationala a Valorilor Mo­biliare (CNVM) a calificat certificatele de emisii de gaze cu efect de sera ca valori mobiliare, incadrandu-le, astfel, in legis­latia pietei de capital din Romania. In luna octombrie, CNVM a revenit insa si a suspendat avizul respectiv. Ulterior, la ince­putul lunii decembrie, a aprobat tran­zactionarea acestor instrumente la Sibiu.
Platforma integrata

Tot azi, Sibex lanseaza noul sistem de tranzactionare GlobalVision achizitionat de la Trayport Ltd Londra. Acesta va inlocui actualul sistem de tran­zactionare dezvoltat „in-house”. „Pe noua platforma vom integra intr-o singura apli­catie toate instrumentele financiare: deri­vatele, actiunile, precum si produse noi cum ar fi emisiile CO2. GlobalVision va facilita dezvoltarea si expansiunea activi­tatii noastre pe noile clase de instrumente mentionate anterior, precum si imbu­natatirea mediului de tranzactionare a produselor existente la Sibex”, a declarat presedintele Bursei din Sibiu.
Conducerea Bursei din Sibiu a anun­tat, pentru luna ianuarie, lansarea pietei la vedere, dupa ce au primit autorizatia CNVM la inceputul lunii decembrie.

Totodata, arbitrul pietei de capital a avizat si constituirea sistemului alternativ de tran­zactionare de catre operatorul pietei din Sibiu, iar Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a acor­dat autorizatia de functionare a Depo­zi­tarului Sibex. „Este un urias pas inainte pen­tru piata autohtona de capital prin noile oportunitati pe care le vom oferi pe de-o parte companiilor, iar pe de alta in­termediarilor si investitorilor, tinand cont de proiectele de colaborare cu Bursa din Varsovia pentru listarile duble“, a de­clarat Teodor Ancuta. Bursa din Sibiu va lansa oficial piata spot in data de 22 ia­nuarie 2010, odata cu introducerea unei noi plat­forme de tranzactionare pentru derivate.