Wednesday, December 23, 2009

Isramart :Bursa din Sibiu lansează derivatele pe certificatele de emisii de gaze cu efect de seră

Isramart news:
Contractele vor avea scadenţă zilnică. Contractul iniţiat la începutul fiecărei sesiuni de tranzacţionare are scadenţa în aceeaşi zi.

Bursa Monetar Financiară şi de Mărfuri Sibiu anunţă lansarea începând cu data de 21 decembrie 2009 a contractului futures având ca activ suport certificatele de emisii gaze cu efect de sera (EGES) având simbolul CO2 RON 2008-2012. Mărimea contractului este 100 certificate de emisii gaze cu efect de sera (EGES) iar pasul de tranzacţionare 0,01 lei (un leu/contract).

Contractele vor avea scadenţă zilnică. Contractul iniţiat la începutul fiecărei sesiuni de tranzacţionare are scadenţa în aceeaşi zi. O singura scadenţă zilnica va fi disponibila permanent in timpul sesiunii de tranzacţionare.
„Lansarea acestor derivate înseamnă pătrunderea Sibex pe o piaţă cu un imens potenţial.
Este ştiut faptul că alocarea certificatelor de emisii este principalul instrument al Uniunii Europene de a lupta împotriva încălzirii globale iar prin lansarea acestor instrumente în premieră pe piaţa autohtonă de capital Bursa din Sibiu ajută practic România să se alinieze normelor europene care obligă ca aceste certificate să fie tranzacţionate prin burse. De asemenea, sperăm ca de acum înainte existenţa unui cadru organizat să împiedice tranzacţionarea acestor certificate prin „înţelegeri prin apartamente” favorabile doar unora, cum s-au făcut la un moment dat” a declarat preşedintele Sibex, Teodor Ancuţa.

Certificatul EGES este titlul care conferă dreptul de a emite o tonă de dioxid de carbon echivalent, într-o perioadă definită valabilă numai pentru îndeplinirea scopului Hotărârii Guvernului 780/2006 privind înfiinţarea schemei de comercializare a emisiilor de gaze cu efect de seră şi care este transferabil în condiţiile prevăzute de această hotărâre.