Monday, December 28, 2009

Isramart : Proiecte de mediu de 400 milioane de euro, trimise Comisiei

Isramart news:
Ministerul Mediului a transmis spre aprobare la Comisia Europeana 6 proiecte majore de modernizare a infrastructurii din domeniul protectiei mediului in valoare totala de peste 400 milioane de Euro.

Ministerul Mediului a transmis spre aprobare Comisiei Europene, in cursul lunilor noiembrie-decembrie 2009, 6 proiecte majore de investitii in infrastructura de mediu. Aceste proiecte vizeaza sectorul de apa/apa uzata (judetele Bistrita si Vrancea), sectorul managementului integrat al deseurilor (judetul Arad) si termoficare (orasele Bacau, Iasi si Timisoara). Principalele caracteristici ale proiectelor amintite sunt urmatoarele:

Proiectul “Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Bistrita-Nasaud” are o valoare totala de: 83.251.651 Euro. Proiectul presupune investitii in tratarea si distributia apei potabile si extinderea sistemelor de colectare si tratare a apei uzate in localitatile Bistrita, Nasaud, Beclean, Sangeorz Bai, Branistea, Caianu Mic, Feldru, Maieru, Nimigea, Petru Rares, Rodna, Salva, Sieu-Magherus, Sieu-Odorhei, Sintereag, Telciu, Uriu. Un numar de aproximativ 316.787 locuitori va beneficia de acest proiect.

Investitiile finantate prin proiectul “Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Vrancea” vizeaza extinderea si reabilitarea surselor de apa, a retelelor de distributie si a statiilor de tratare a apei, extinderea si reabilitarea rezervoarelor de apa, a statiilor de pompare si reabilitarea si extinderea sistemelor de colectare si tratare a apei uzate. Aproximativ 159.997 de locuitori din localitatile Focsani, Odobesti, Marasesti. Panciu, Adjud si Homocea vor beneficia de rezultatele acestui proiect. Valoarea totala a proiectului este de 107.068.653 Euro.

Prin proiectul “Sistem de management integrat al deseurilor in judetul Arad” se vor realiza investitii vizand construirea a 4 statii de transfer si a unor facilitati de compost si sortare, inchiderea si ecologizarea a 10 depozite urbane si rurale de deseuri neconforme si achizitionarea de echipamente de colectare a deseurilor. Valoarea totala a proiectului este de 29.187.896 Euro.
Cea mai mare parte a populatiei judetului Arad, aproximativ 457.146 de locuitori, va beneficia de rezultatele acestui proiect, prin care se va asigura colectarea deseurilor in proportie de 100% in mediul urban si rurual.

Proiectul “Reabilitarea sistemului de termoficare in municipiul Bacau in vederea conformarii cu standarele de mediu privind emisiile in atmosfera si pentru sporirea eficientei energetice in procesul de furnizare a termoficarii urbane” are o valoare totala de 63.197.286 Euro si se adreseaza celor aproximativ 66.700 de locuitori ai municipiului Bacau racordati la sistemul existent de incalzire si
distribuie energie termica.
Proiectul presupune investitii in reabilitarea centralelor de termoficare existente si a retelelor de distributie a energiei termice in municipiul Bacau, in vederea conformarii cu acquis-ul comunitar de mediu relevant si cu politica UE in ceea ce priveste reducerea poluarii aerului si a impactului asupra schimbarilor climatice. Proiectul va permite reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu peste 16%, a oxidului de azot cu 20% si a concentratiilor emisiilor de pulberi cu peste 72%, care in prezent depasesc limita maxima admisa.

Proiectul “Reabilitarea sistemului de termoficare in municipiul Iasi in vederea conformarii cu standarele de mediu privind emisiile in atmosfera si pentru sporirea eficientei energetice in procesul de furnizare a termoficarii urbane” are o valoare totala de 61.237.712 Euro si se adreseaza celor aproximativ 158.000 de locuitori ai municipiului Iasi beneficiari ai sistemului existent de incalzire si distribuie energie termica.
Proiectul presupune investitii in reabilitarea centralelor de termoficare existente si a retelelor de distributie a energiei termice in municipiul Iasi. Proiectul va permite reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 14%, a oxidului de azot cu 51% si a concentratiilor emisiilor de pulberi cu 29%, care in prezent depasesc limita maxima admisa.

Proiectul “Reabilitarea sistemului de termoficare in municipiul Timisoara in vederea conformarii cu standarele de mediu privind emisiile in atmosfera si pentru sporirea eficientei energetice in procesul de furnizare a termoficarii urbane” are o valoare totala de 58.346.720 Euro si se adreseaza celor aproximativ 224.360 de locuitori ai municipiului Timisoara care beneficiaza de serviciile sistemului existent de incalzire si distribuie energie termica.
Proiectul presupune investitii in reabilitarea centralelor de termoficare existente si a retelelor de distributie a energiei termice in municipiul Timisoara. Proiectul va permite reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu peste 17%, a oxidului de azot cu aproximativ 47% si a concentratiilor emisiilor de pulberi cu 25%, care in prezent depasesc limita maxima admisa.
Investitiile in sistemele de termoficare din cele 3 orase vor contribui la imbunatatirea eficientei energetica a acestora, prin reducerea pierderilor de caldura din retele.

Prin implementarea celor 6 proiecte mai sus mentionate, se estimeaza ca se vor crea aproximativ 1.267 de locuri de munca in etapa de realizare a proiectelor, iar dupa finalizarea investitiilor, vor fi generate circa 118 locuri de munca.