Tuesday, August 25, 2009

Isramart : Turbinele eoliene au început să se învârtească în România

Isramart news:
A fost montată prima moară de vânt în oraşul Orşova, iar în judeţele Tulcea şi Buzău lucrările la fermele eoliene sunt în toi.Numărul centralelor eoliene creşte, dar energia obţinută prin puterea vântului nu poate acoperi decât nevoile unei comune cu cel mult 10.000 de locuitori.

Prima turbină eoliană, pusă în funcţiune pe dealul Dranac din judeţul
Mehedinţi, în apropierea municipiului Orşova, va furniza în scurtă vreme kilowaţi „verzi“ în sistemul naţional energetic.

Parcul eolian de lângă Orşova, care este situat la 320 de metri înălţime, va fi format din 24 de turbine de vânt şi va produce în jur de 30 de megawaţi lunar.

„Lucrările la acest parc eolian au început în primele zile ale lunii mai, iar acum a fost finalizată montarea primei turbine. Valoarea totală a investiţiei este de 60 de milioane de euro, iar profitul lunar pe care parcul eoilian îl va aduce investitorilor se va ridica la 250.000 de euro”, a declarat pentru „Adevărul”, primarul municipiului Orşova, Constantin Brăgaru.

Trei dintre turbinele eoliene vor furniza energie pentru oraşul Orşova, două pentru comuna Iloviţa, judeţul Mehedinţi, iar celelalte 19 pentru oraşul Topleţ din judeţul Caraş-Severin.

„Din vânt scoatem miliarde!”

În ulltima vreme, dealurile din zona Baia, judeţul Tulcea, au fost luate cu asalt de investitorii care vor să construiască aici parcuri eoliene.
Interesul investitorilor îl bucură pe primarul din Baia, Vasile Ianuş, care
spune că se scot bani frumoşi din taxele pe care le încasează comuna de pe urma morilor de vânt.

„Investiţiile sunt binevenite, iar, pentru noi, asta ar fi principala sursă
la buget. Din vânt putem acum să scoatem miliarde”, spune Vasile Ianuş. Lângă localitatea Baia, funcţionează deja trei turbine eoliene, iar compania românească Blue Planet construieşte, tot aici, pe o suprafaţă de 80 de hectare un nou parc eolian.

Conectarea parcului la reţeaua de distribuţie a operatorului energetic Enel Dobrogea presupune şi realizarea unei staţii de transformare, cât şi înfiinţarea unei linii electrice aeriene, cu o lungime de trei kilometri.

„Proiectul este autorizat şi ne aflăm deja în faza de construcţie, iar
producţia anuală estimată va fi de 85.000 de megawaţi pe oră”, a declarat, pentru „Adevărul”, Emilian Jianu, directorul general al holdingului Blue Planet Investments. În judeţul Buzău, spaniolii investesc în puterea vântului care bate pe dealurile din curbura Carpaţilor, mai precis pe raza comunei Racoviţeni, care se află la 17 kilometri de Râmnicu Sărat.

„Cu banii de pe vânt, facem cămin cultural“

Societatea spaniolă Eolgen a obţinut deja autorizaţiile de construcţie a parcului eolian şi intenţionează să monteze pe o suprafaţă de 96 de hectare 19 generatoare eoliene, înalte de 18 metri.

Investiţiile în centrala eoliană vor aduce bani la buget şi în comuna
buzoiană. „O să primim de la spanioli cam 600.000 de lei din taxa anuală de concesiune şi din impozite, iar cu banii aceştia o să construim un cămin cultural şi o să reabilităm trei şcoli şi o grădiniţă”, spune Ilie Neacşu, primarul din Racoviţeni.

Prea puţină energie verde

Fermele eoliene din România produc, deocamdată, o mică parte din energia livrată în sistemul energetic naţional, aproximativ 11 megawaţi, cantitate ce ar putea acoperi nevoile de consum pentru aproximativ 10.000 de locuitori.

România are potenţial, dar investiţiile sunt minore

Electricitatea furnizată cu ajutorul turbinelor eoliene acoperă o parte
foarte mică din nevoile energetice ale ţării, iar livrarea acestui tip de
energie se face prin racordarea la sistemul energetic naţional. Fiecare
centrală eoliană are anumite puncte în care se racordează la sistem, iar în aceste puncte sunt instalate contoare cu ajutorul cărora furnizorii ţin evidenţa kilowaţilor „verzi“ livraţi.

„Deocamdată, în România, nu putem vorbi despre parcuri eoliene, ci despre centrale eoliene, având în vedere faptul că, în prezent, capacitatea de livrare a energiei eoliene este de 11 megawaţi instalaţi. Fiecare companie se racordează la sistemul energetic naţional, iar prin contoarele instalate în punctele de racord ţine o evidenţă a kilowaţilor livraţi”, spune Marian Turbatu, preşedintele Asociaţiei Eoliene Române.

Directorul de dezvoltare al companiei Transelectrica, Răzvan Purdilă,
susţine, la rândul său, că în România nu poate fi vorba încă despre existenţa unui parc eolian, iar capacitatea actuală a fermelor eoliene este mică. „Nu avem încă un parc eolian în ţara noastră, iar cantităţile de energie «verde» livrate către sistemul energetic naţional sunt, deocamdată, neglijabile.

Pentru Transelectrica, în calitate de transportator, energia livrată de
centralele eoliene devine de interes dacă acestea au o capacitate de 220 de kilowaţi”, spune Răzvan Purdilă.

Datorită condiţiilor favorabile de vânt şi subvenţiilor acordate de guverne, România şi Bulgaria au devenit cele mai promiţătoare pieţe din Europa pentru investiţiile în energie eoliană.

România a primit propuneri de proiecte eoliene de mii de megawaţi, cu
investiţii de miliarde de euro, din partea unor giganţi ai energiei precum EDP (Portugalia) şi Iberdrola Renovables (Spania).

Certificate verzi

Certificatele verzi, acordate producătorilor de energie din surse
alternative, vor putea fi tranzacţionate în perioada 2008-2012 la un preţ maxim de 50 de euro fiecare, potrivit Ministerului Economiei. Certificatul verde atestă producerea din surse regenerabile a unei cantităţi de 1 MWh de electricitate, acesta putând fi vândut de producători. Documentele sunt emise lunar de operatorul de transport şi sistem Transelectrica pentru cantitatea de energie regenerabilă produsă şi livrată în reţea.

"Investiţiile în eoliene sunt bine-venite, iar pentru noi asta ar fi
principala sursă la buget." Vasile Ianuş - primar Baia, judeţul Tulcea

"Primim de la spanioli 600.000 de lei din taxa anuală de concesiune şi din impozite." Ilie Neacşu - primar Racoviţeni, judeţul Buzău