Tuesday, August 25, 2009

Isramart : Energie regenerabila in insula Tuvalu

Isramart news:
Statul polinezian Tuvalu si-a fixat tinta ca pana in 2020 sa se alimenteze cu electricitate provenind doar din surse regenerabile, potrivit Reuters.

Amenintati de nivelul in crestere al apelor, locuitorii tarii spera ca
statele industrializate sa le urmeze exemplul pentru a evita efectele
catastrofale ale incalzirii globale.

Insula Tuvalu este formata dintr-un lant de atoli, situati la doar 4,5 metri deasupra nivelului marii. Suma necesara ca toti cei 12.000 de locuitori ai tarii sa se alimenteze cu energie regenerabila au fost estimate la doar 20 de milioane de dolari.

„Asteptam ziua in care natiunea noastra va oferi un exemplu tuturor –
alimentandu-se in intregime din surse naturale, cum sunt soarele si vantul”, a declarat Kausea Natano, ministrul pentru utilitati publice si industrie al tarii.

Tuvalu, alaturi de alte insule din Polinezia sunt amenintate direct de
incalzirea globala, care face ca nivelul marii sa creasca. La sfarsitul
anului 2008 primele panouri solare au fost montate in Tuvalu pe acoperisul principalului stadion al capitalei Funafuti. Acestea asigura 5% din necesarul de electricitate al orasului.

Liderii G8, ce s-au intalnit saptamana trecuta la summitul din L’Aquila ,
Italia, au promis sa sprijine tarile in curs de dezvoltare pentru a putea
face fata efectelor incalzirii globale, dar nu au precizat sume. Apa sarata, adusa de valurile mari provocate de cicloanele tot mai puternice, distruge recoltele localnicilor.

Datele emise de Natiunile Unite in 2007 arata ca nivelul apelor a crescut cu 17 centimetri in secolul XX si ar putea sa mai creasca cu inca 18-59 de centimetri pana in 2100 in cazul in care ghetarii din Antarctica si Groenlanda continua sa se topeasca.

Emisiile pe cap de locuitor in Tuvalu sunt de 0,4 tone, fata de cele 20 de tone inregistrate in Statele Unite.