Tuesday, August 25, 2009

Isramart : Colaborare romano-olandeza pentru dezvoltarea biomasei

Isramart news:
Reprezentantii Ministerului Economiei realizeaza schimburi de informatii cu cei ai Ministerului Agriculturii, Naturii si Calitatii Alimentelor si ai
Ministerului Afacerilor Economice din Olanda pentru elaborarea Planului
National de Actiune pentru Biomasa, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.

O delegatie a Ministerului Economiei se afla intr-o vizita de studiu in
Olanda, la Haga, derulata in perioada 25 - 29 mai, in cadrul proiectului
'Asistenta in elaborarea Planului de actiune in domeniul biomasei', finantat de Guvernul Olandei. Proiectul reprezinta o etapa in elaborarea Planului National de Actiune pentru Biomasa, pe care Ministerul Economiei, in conformitate cu proiectul de directiva privind promovarea utilizarii energiei din surse regenerabile in Romania, trebuie sa il transmita Comisiei Europene pana la data de 30 iunie 2010.

La Haga, specialistii ME vor face schimb de informatii si experienta pentru elaborarea acestui Plan cu reprezentanti ai Ministerului Agriculturii, Naturii si Calitatii Alimentelor, ai Ministerului Afacerilor Economice din Olanda, precum si ai SenterNovem. De asemenea, vor vizita o instalatie de bioenergie in vederea informarii asupra aplicatiilor si utilizarii biomasei.

Proiectul 'Asistenta in elaborarea Planului de actiune in domeniul biomasei' prevede imbunatatirea legislatiei nationale in domeniu si identificarea celor mai bune masuri de promovare a utilizarii biomasei, precum rolul pe care il poate avea biomasa in consumul total de energie in Romania, elaborarea unuia sau mai multor scenarii cu privire la ponderea energiei electrice produse din surse regenerabile in consumul total de energie, definirea rolului autoritatilor si a altor entitati implicate pentru stabilirea politicilor si actiunilor privind biomasa.

Durata proiectului este de 18 luni (august 2008-februarie 2010), iar
principalii beneficiari sunt Ministerul Economiei, Ministerul Agriculturii,
Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Mediului, Ministerul
Administratiei si Internelor, Agentia Romana pentru Conservarea Energiei si Institutul de Studii si Proiectari Energetice.