Tuesday, August 25, 2009

Isramart :600.000 de joburi verzi in Spania

isramart news:
Investitiile in sursele de energie regenerabila vor crea 600.000 de locuri de munca in Spania in urmatorii 20 de ani, fapt ce va aduce 296 de miliarde de euro produsului intern brut al tarii pana in 2030, scrie luni El Pais, precizand ca ar fi vorba si de 350 de miliarde de euro economisiti in import si de o reducere a dependentei energetice fata de exterior - de 80 la suta in prezent - cu pana la 20 de puncte procentuale.

Datele reies din studiile elaborate de marile companii care au ales energiile regenerabile - Iberdrola ori Acciona - care considera ca acestea constituie o buna ocazie de a face afaceri. Cu cifrele la dispozitie in 2007, Institutul sindical pentru locurile de munca, mediu si sanatate (ISTAS) si Asociatia companiilor eoliene (AEE) considerau la unison ca sectorul energiilor regenerabile ar putea crea 189.000 de locuri de munca, direct si indirect, din care peste 37.000 ar fi urmat sa apara in domeniul energiei eoliene.

Tendinta este una care castiga teren in toata lumea, apreciaza cotidianul spaniol, de vreme ce raportul Directiei generale pentru energie din cadrul Comisie Europene sustine ca numarul angajatilor in sectorul surselor alternative de energie se ridica la 1,4 milioane de persoane in Europa si 2,3 milioane in toata lumea, urmand sa creasca de zece ori, pana la 20 de milioane, pana in 2030.

Desi sustinatorii acestor surse de energie considera ca, dincolo de punctul de vedere al protectiei mediului, cifrele angajarii sunt un argument puternic pentru a sustine asa numitele energii "curate", detractorii aduc tot cifre in disputa. Astfel, Institutul Juan de Mariana a prezentat un studiu facut la Universitatea Rey Juan Carlos, potrivit caruia fiecare loc de munca 'verde' creat in Spania cu subventii de la stat ar fi presupus distrugerea, in medie, altor 2,2 slujbe.

Mai precis, dupa ce Spania a investit in acest sector peste 28 de miliarde de euro din anul 2000, fiecare loc de munca aparut ca urmare a subventiilor acordate a costat peste 571.000 de euro.
Concluziile studiului mentionat, condus de profesorul Gabriel Calzada, din cadrul catedrei de economie aplicata a universitatii, au facut ca secretarul de stat pentru modificarile climatice, Teresa Ribera, sa se intereseze direct de acest raport.

Rectorul universitatii s-a distantat insa de concluziile studiului, sustinand ca pentru acesta este raspunzator profesorul care l-a condus. Cu toate acestea, greutatea implicarii profesorului de la universitatea spaniola a avut un anume ecou in SUA, aminteste cotidianul spaniol, unde cifrele au fost preluate de maniera ampla de presa, tocmai in momentul in care Barack Obama isi prezenta noile idei referitoare la modificarile climatice.