Tuesday, August 25, 2009

Isramart : Trei institutii publice din Bacau vor energie alternativa

Isramart news:
Trei institutii publice din judetul Bacau s-au aratat interesate de surse
alternative de incalzire. Acestea sint Spitalul Judetean de Urgenta,
Spitalul Judetean de Pediatrie si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.

Prin Ministerul Mediului se deruleaza programul de înlocuire sau completare a sistemelor clasice de încalzire cu sisteme care utilizeaza energie solara, geotermala si energie eoliana care conduc la îmbunatatirea calitatii aerului, apei si solului. Obiectul programului îl reprezinta finantarea de la Fondul pentru mediu a proiectelor de înlocuire sau de completare a sistemelor clasice de încalzire cu noile sisteme alternative. Unitatile administrativ-teritoriale pot depune proiecte si accesa fonduri.

Pentru acest an suma pusa in joc este de 310 milioane de lei. Finantarea se acorda prin modalitate nerambursabila, ca procent din cheltuielile eligibile ale proiectului.

In acest an sint doua sesiuni de depunere a proiectelor cu urmatoarele sume alocate:
- sesiunea I - 150 milioane de lei (15 iulie - 31 iulie)
- sesiunea a II-a - 160 milioane de lei (1 septembrie - 15 septembrie)

Consiliul Judetean Bacau a informat toate unitatile administrative din
subordine, dar pana la acest moment doar cele trei au fost interesate. Banii se aloca pentru cheltuieli prevazute pentru realizarea investitiei conform studiului de fezabilitate, montajul sistemelor, efectuarea, verificarea probelor si încercarilor, TVA si cheltuieli cu consultanta, studii de fezabilitate, proiect tehnic, publicitate, în limita a 8% din cheltuielile eligibile.