Tuesday, August 25, 2009

Isramart :Cum functioneaza o turbina eoliana ?

Isramart news:
Sistemul se bazeaza pe un principiu simplu. Vantul pune in miscare palele care la randul lor actioneaza generatorul electric. Sistemul mecanic are in componenta si un multiplicator de viteza care actioneza direct axul central al generatorului electric.

Curentul electric obtinut este, fie transmis spre imagazinare in baterii si folosit apoi cu ajutorul unui invertor DC-AC in cazul turbinelor de mica capacitate , fie livrat direct retelei de curent alternativ ( AC) spre distribuitori.


Utilizarea energiilor regenerabile in tarile din Europa si pe plan mondial.

Inceputa cu cca. 30 de ani in urma, utilizarea energiilor regenerabile in special a energiei solare, eoliene, apelor geotermale si a mareelor, provocata de prima criza a petrolului din 1972, a ajuns n prezent sa reprezinte un procent important din balanta de furnizare a energiei n multe tari ce poseda potential in acest domeniu, printre care citam:

1) Suedia : hidro 55%,

2) Islanda : hidro 17%, geotermala 55%

3) Elvetia : hidro 43%

4) Turcia : biomasa 9%, geotermala 1%

5) Germania : eoliana 40% din capacitatea mondiala

In aceste tari se depaseste cu mult pragul propus prin Directivele UE pana in anul 2010 in domeniul utilizarii energiilor regenerabile de 12%, legat si de respectarea prevederilor protocolului de la Kyoto.

Principalele parghii n acest domeniu sunt:

a. Investitiile masive de la 5 miliarde dolari din 1995 pana la peste 20 miliarde dolari in 2003 pe plan mondial, economiile anuale realizate la energie primara (carbune, hidrocarburi) fiind estimate numai in SUA la cca. 36 miliarde de dolari pe an ncepand din 2005. Energia verde fiind nepoluanta rezulta ca n plus se economisesc si cheltuielile ascunse cum ar fi cele pentru sanatate publica si cele legate de pierderi de recolte vis-a-vis de ploile acide.Ceea ce este ciudat este faptul ca, pentru producerea energiei electrice cu cele mai poluante tehnologii n centralele pe carbune si cele nucleare, se investesc si in prezent cca. 90% din fondurile disponibile, pe cnd utiliznd tehnologii curate doar cteva procente, desi acestea se implementeaza usor si nu au efecte nocive asupra mediului nconjurator.

b. Subventii importante care ajung pana la 110 E / m2 de colectori solari folositi pentru incalzirea spatiilor n Germania. n conformitate cu prevederile Cartii albe pentru energii regenerabile (1997) se prevede ca pina in 2010 sa fie instalati 100 milioane m2 de colectori solari in toata Europa. Se mentioneaza ca n prezent n Spania sunt instalati mai mult de 500.000 m2 de colectori solari. n Germania se acorda deasemeni subventii importante pentru montarea de celule fotovoltaice integrate n special in acoperisurile si ferestrele cladirilor existente.

c.Imbunatatirea tehnologiilor de producere a instalatiilor care duce la scaderea pretului de cost (de ex. la celule fotovoltaice de la 30 $/w n urma cu 30 de ani la cca.3-4 E/w, n prezent).

Aceasta capacitate reprezinta cca. 19% din capacitatea instalatiilor hidro mari si 4 % din capacitatea totala instalata pentru producerea energiei electrice.

Intre tarile in curs de dezvoltare se remarca pasii mari facuti n ultimul timp de China care are cca. 55% din numarul total de colectoare solare montate pe plan mondial.

Si in Romania au existat preocupari n domeniul utilizarii energiei solare (colectoare solare cu serpentina de Cu, pe litoral) energiei vntului (Sf. Gheorghe), energiei geotermale (n special in Ardeal).

In lipsa preocuparii si a intretinerii corespunzatoare, aceste instalatii au fost practic abandonate.

Pentru anul 2005 s-au fixat prin lege, n sarcina producatorilor de energie electrica procente din productia anuala ce urmeaza a fi realizate cu utilizarea energiilor regenerabile (de exemplu 0,7% utiliznd energie solara).

Energia eoliana.

Conform analistului Axel Eunhoff de la Banca de Investitii Bear Stearns International, in Europa energia provenita din centrale eoliene va ajunge la 65.000 MW, iar sumele necesare investitiilor vor fi 60-70 mld. euro.

In urmatorii 8 ani va fi instalata o putere de 110.000 MW in centralele eoliene. Daca acestea s-au dezvoltat pe zonele de coasta, in prezent tendinta este de a construi unitati in interior pentru a furniza energie pentru mii de gospodarii, ferme, mici intreprinderi.

Cea mai dezvoltata zona eoliana in Germania este Westfalia - regiunea Sintfeld, unde sunt montate 65 de instalatii cu o capacitate de 180 milioane kWh pe an (adica suficient pentru 50.000 gospodarii).

Cel mai mare producator mondial de turbine eoliene este firma Flender GmbH, care livreaza 40% din toate centralele eoliene instalate in lume (Europa, SUA si China).

O intreaga industrie s-a dezvoltat pentru fabricarea componentelor, pentru servicii de montaj, intretinere, exploatare.

Centralele eoliene actuale au puteri standardizate, incepand de la 100 kW la 5 MW/unitate. Unde este posibil, unitatile sunt cuplate in baterii pentru a obtine puteri mai mari.

Industria romaneasca ar putea sa se implice intr-o piata de 60-70 mld.euro (estimata pe 8 ani), putand produce o serie de componente cum ar fi: motoare si generatoare electrice, componente mecanice - arbori grei, stalpi de sustinere, carcase, reductoare, confectii metalice, pe baza de avantaje comparative si competitive.

Aproximativ 80% din energia eoliana din lume este produsa acum in California, dar energia eoliana este pe cale de raspandire Midwest-ul american, in Europa- in special in Belgia - si in alte regiuni.

4.Concluzii.

Lumea se schimba. Incet, incet (poate uneori prea incet) incepem sa ne dam seama ca ne taiem craca de sub picioare. Si o punem pe foc. Si pentru ca suntem fiinte inteligente, ne adaptam. Vechile centrale care ard carbuni si innegresc cerul si plamanii vor deveni o amintire (neagra evident) a unei epoci de cosmar pentru stratul de ozon.

Putem spune astfel ca omul, ca fiu al Planetei, se maturizeaza. Pana acum a supt de la sanul mamei in copilarie, i-a luat si camasa de pe spate in adolescenta, iar acum, ajuns pe picioarele lui, isi ingrijeste maica batrana si bolnava.

Sa speram ca el, omul, nu se va lasa pagubas