Tuesday, August 25, 2009

Isramart :"Green Energy" in Covasna

Isramart news:
Prima asociatie din Romania care are ca scop cultivarea si valorificarea
plantelor bioenergetice a luat fiinta oficial in judetul Covasna, sub numele "Green Energy" (Energia Verde), potrivit Agerpres.

Aceasta a fost inregistrata recent la Tribunalul Covasna si are pentru
inceput 14 membri care vor cultiva salix, un soi de rachita ce poate fi
folosita cu succes pe post de combustibil, in locul lemnelor, rumegusului sau gazului metan, a precizat presedintele asociatiei, Vajda Lajos. Modelul este inspirat din Ungaria, unde membrii unei asociatii similare fondate in urma cu doi ani cultiva impreuna aproape 600 de hectare de salix.

Potrivit presedintelui asociatiei ungare, File Sandor, care a sustinut marti o conferinta de presa la Sfantu Gheorghe, energia rezultata din plante bioenergetice este la jumatate din pretul gazului metan si, prin urmare, afacerea este foarte rentabila, iar cererea este in crestere in Ungaria si Austria. Anul trecut in judetul Covasna a fost insamantat experimental un hectar de salix, iar anul acesta cultura se va extinde pe alte 12 hectare din localitatile Aita Mare, Belin, Haghig, Brates, Poian, Estelnic si Alungeni.

Vajda Lajos sustine ca culturile de salix sunt foarte rentabile, pentru ca nu sunt pretentioase.

"Cresc foarte repede si, dupa ce au fost insamantate, nu mai ai treaba cu ele timp de 30 de ani. Doar la strangerea recoltei, o data pe an. Este adevarat ca investitia initiala este cam mare, ajungand pana la 1.500-1.600 de euro, insa profitul este de 800 de euro pe an", a spus Vajda Lajos. Plantele se culeg asemenea porumbului, se toaca si se transforma in pellete (firimituri de lemn), care au o emisie foarte scazuta de dioxid de carbon.

Calculele arata ca o suprafata de 20.000 de hectare cultivata cu salix poate asigura energie termica pentru doua orase mari. Vajda Lajos sustine ca in judetul Covasna exista cel putin 12.000 de hectare de teren necultivate de pe urma carora nu se obtine nici un profit si care ar putea fi insamantate cu aceste plante bioenergetice.