Friday, June 26, 2009

isramart : Primul avion solar se lanseaza astazi

isramart news:
Elvetianul Bertrand Picard va prezenta astazi publicului primul avion solar din lume, cu care spera ca va zbura in jurul globului, anunta BBC.

Modelul initial de avion alimentat cu energie solara are o lungime de 61 de metri si o greutate de doar 1.500 de kilograme. Aparatul inca trebuie testat pe timp de noapte.

Picard, care a mai zburat in jurul globului intr-un balon, a declarat ca doreste ca initiativa sa sa atraga atentia asupra potentialului energiilor regenerabile. Prima tentativa de a traversa Atlanticul va avea loc in 2012.

Avionul este realizat dintr-o combinatie de materiale ce le-a permis constructorilor sa obtina o greutate atat de mica. El este dotat si cu celule solare foarte eficiente, baterii si motoare ce ii permit sa se mentina in aer si pe perioada noptii.

Picard va incepe testele cu zboruri pe distante scurte si la inaltimi reduse. Modelul, cunoscut ca HB-SIA va fi urmat de o generatie noua, HB-SIB.
Desi aparatul ar putea face fata unui zbor non-stop in jurul globului, el va face de fapt cinci curse lungi, in care Picard va fi dublat de partenerul de proiect, Andre Borschberg.

„Avionul ar putea, teoretic, sa functioneze non-stop, dar nu pilotul. Vom face in jur de 20 sau 25 de zile in jurul globului, ceea ce e prea mult pentru un pilot care trebuie sa directioneze avionul. In balon poti sa dormi pentru ca el ramane in aer. Credem ca maximul pentru un pilot este de cinci zile”, a explicat Picard.