Friday, June 26, 2009

isramart : Atenuarea schimbarilor climatice – capturarea si stocarea emisiilor de CO2

isramart news:
Tehnologia de capturare si stocare a Carbonului (CSC) este asteptata sa joace un rol cheie in cadrul strategiei de a evita schimbarile climatice periculoase. Aceasta e prevazuta sa sa reduca substantial emisiile de CO2 de pe teritoriul UE, chiar si in conditiile consumului continuu a carburantilor fosili. Recent, Comisia Europeana a propus o politica care se adreseaza integritatii capturarii si stocarii de Carbon. CSC este in model deosebit de important pentru economii bazate pe o dezvoltare prin exploatarea de carbuni, economii precum cea a Chinei sau a Indiei.

Tehnologiile CSC sunt gata pentru a fi demonstrate la scara larga de indata ce se poate invata folosirea lor practica. Stimularea folosirii acestor tehnologii cat mai repede demonstreaza ca o capacitate suficienta de CSC ar putea fi implementata la timp pentru a atinge target-ul european de reducere a emisiilor cu 20% pana in 2020.

Un numar de provocari insa vor ramane. Spre exemplu transportul in siguranta si eficient din punct de vedere al costului catre locurile de stocare a CO2 capturat. In Turcia si SUA sunt folosite conducte pentru a transporta CO2 pentru recuperarea de petrol iar in viitor acestea vor deveni, cel mai probabil, cea mai potrivita modalitate de a transprta CO2 capturat si in Europa, desi navigatia s-ar putea sa aibe si ea un rol important.

Zonele strategice sunt inca evaluate pentru a putea fi considerate potrivite pentru stocare si monitorizare a CO2 sub pamant. Studiile geologice vor stabili cum va reactiona zona dupa injectarea cu CO2 si de asemnea riscurile care ar putea aparea pe termen lung in urma scurgerilor de CO2 din locul stocat.

Cu o istorie puternica in ceea ce priveste tehnologia si posibilitatea sa de stocare sub Marea Nordului, Uniunea Europeana ar putea deveni in viitor liderul mondial in implementarea tehnologiei CSC. Asta ar acorda UE un avantaj substantial in manufactura si inginerie industriala pe o piata mondiala foarte bine dezvoltata. Dar si alte beneficii importante ar putea aparea pentru UE daca in rolul sau de lider ar incuraja China si India sa preia modelul de tehnologie CSC pentru a reduce emisiile de CO2 la nivel mondial.