Friday, June 26, 2009

isramart : Inchiderea depozitului de deseuri urbane din Sebes

isramart news:
Peste 1,7 milioane de lei a costat inchiderea simplificata a depozitului de deseuri urbane din municipiul Sebes, lucrarile efective de ecologizare a zonei incepand anul trecut, potrivit primarului Mugurel Liviu Sarbu, informeaza Agerpres.

Recent, a avut loc receptia lucrarii 'Inchiderea simplificata a depozitului de deseuri urbane Sebes', depozitarea gunoiului fiind sistata inca din decembrie 2006. Dupa obtinerea avizului de mediu, avizului sanitar si a autorizatiei de gospodarire a apelor, in 2008 au demarat lucrarile de ecologizare.

Datorita faptului ca sistarea activitatii a fost realizata pana la data de 31 decembrie 2006, a fost aprobata inchiderea si ecologizarea zonei prin metoda simplificata, realizandu-se astfel o economie importanta la bugetul local deoarece depasirea termenului mentionat ar fi atras costuri suplimentare.

Sursa de finantare a acestui proiect a fost asigurata in totalitate de la bugetul local. Suma totala investita s-a ridicat la peste 1,7 milioane de lei. Zona a fost declarata in conservare, accesul persoanelor straine si al vehiculelor in interior fiind strict interzise, ca, de altfel, si depozitarea de deseuri de orice fel. Vor fi organizate patrule pentru a urmari respectarea restrictiilor si de a aplica sanctiuni, conform legislatiei de mediu, celor care vor incalca legislatia in vigoare, a subliniat primarul Mugurel Liviu Sarbu.

Fiind neconform, depozitul trebuia inchis, potrivit HG 349 din 2005, pana in 16 iulie 2009. Municipiul Sebes a reusit sa rezolve aceasta problema importanta de mediu, respectand astfel angajamentul asumat de Romania fata de Uniunea Europeana, prin Directiva de Mediu. In caz de nerespectare a acestui termen, Uniunea Europeana va aplica amenzi in valoare de 200.000 de euro pe zi, bani care vor fi platiti de catre autoritatile locale care nu au luat masurile necesare pentru inchiderea depozitelor neconforme.

Niciun depozit de deseuri din cele existente in Alba nu respecta normele europene de mediu, din cauza amplasamentelor improprii, a gradului de umplere si a dotarilor necorespunzatoare. Pana in prezent au fost inchise cele de la Teius si Sebes. Conform calendarului Directivei 1999/31/CE, in acest an vor fi inchise haldele de gunoi din Abrud, Baia de Aries, Blaj, Cimpeni, Cugir si Zlatna. Urmeaza ca pana in 2013 sa fie inchise depozitele de deseuri din Aiud si Ocna Mures, iar pana in 2015 si cel din Alba Iulia.

Directiva 1999/31/CE are ca obiective principale stabilirea masurilor, procedurilor si recomandarilor pentru prevenirea sau reducerea efectelor negative asupra mediului si sanatatii determinate de activitatile de depozitare a deseurilor.