Tuesday, June 23, 2009

isramart :Companiile care vor depăşi emisiile de CO2 impuse vor plăti pentru fiecare tonă în plus 100 de euro

isramart news:
Sancţiunile pentru companiile care nu vor reuşi să respecte cotele emisiilor de CO2, cerute de Comisia Europenă (CE), pentru perioada 2008 - 2012, sunt de 100 de euro pe fiecare tonă care depăşeşte limita impusă, a declarat pentru NewsIn directorul în cadrul MMDD Dumitra Mereuţă.
"Companiile care au depăşit în 2007 cota emisiilor de CO2 impusă de Comisia Europeană vor plăti 40 de euro pentru fiecare tonă în plus. Pentru perioada 2008 - 2012 sancţiunile se ridică la 100 de euro pentru fiecare tonă care depăşeşte cota emisiilor de CO2 impusă de Comisie", a afirmat directorul pe probleme de schimbări climatice în cadrul Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD), Dumitra Mereuţă.

Deciziile luate de CE în data de 26 octombrie 2007 de a reduce cota emisiilor de CO2 pentru România au fost contestate de Guvernul României prin introducerea unor acţiuni de anulare pe 21 decembrie 2007, la Tribunalul de Primă Instanţă al Comunităţilor Europene. "Comisia Europeană foloseşte modelul Primes pentru a calcula cota emisiilor de CO2 aferentă fiecărei ţări, noi cunoaştem acest model, însă Comisia l-a modificat în timpul procedurilor de analiză şi noi nu am reuşit să contracarăm tehnic la timp", a explicat şeful Departamentului de Afaceri Externe (DAE), Adrian Ciocănea.

Potrivit ministrului mediului şi dezvoltării durabile, Attila Korodi, Tribunalul de Primă Instanţă al Comunităţilor Europene ar putea lua o decizie în ceea ce priveşte procedura legală intentată de România referitor la reducerea cotei emisiilor de CO2 într-un an. Acesta a mai precizat că, normele impuse în octombrie de către Comisia Europeană ar putea bloca firmele româneşti care fac oricum eforturi de retehnologizare pentru a se conforma cu creinţele Uniunii Europene (UE).


Comisia Europeană a decis, la sfârşitul lunii octombrie, prin Planul Naţional de Alocare de certificate de emisii de dioxid de carbon, o reducere cu 10% pentru 2007, respectiv cu 20,7% pentru perioada 2008-2012, faţă de nivelul propus de România. Potrivit Comisiei Europene, schema de alocare garantează reducerea, cu cele mai scăzute costuri din punct de vedere economic, a emisiilor de gaze cu efect de seră produse în sectorul energetic şi cel industrial, ajutând astfel Uniunea Europeană (UE) şi statele membre să îşi ducă la îndeplinire angajamentele asumate prin Protocolul de la Kyoto.

Potrivit prevederilor uni act normativ al Guvernului, instalaţiile care intră sub incidenţa schemei de comercializare sunt cele din sectorul energetic, din domeniul producţiei şi prelucrării metalelor feroase, din industria mineralelor şi cele folosite pentru producerea de celuloză din lemn sau hârtie şi carton.

România a susţinut, în cadrul întâlnirii Consiliului de Mediu al UE, în luna februarie 2007, la care delegaţia română a participat pentru prima dată ca membru deplin, angajamentul intern de reducere cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră, până în 2020, faţă de anul de referinţă prevăzut în Protocolul de la Kyoto - 1990.