Thursday, June 18, 2009

isramart: Poluarea aerului, in crestere in tarile emergente

isramart news
proape 2 milioane de persoane mor im fiecare an ca urmare a poluarii atmosferice, care provoaca probleme respiratorii si cardiace, infectii ale plamânilor si cancer, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), ale carei date sunt citate de cotidianul La Libre Belgique de luni (23 martie 2009).

Poluarea aerului, cu posibile consecinte mortale, este in crestere im tarile emergente, indeosebi in marile orase din Asia si America de Sud, a avertizat duminica Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM). „Fenomenul particulelor (in suspensie din aer) este o problema importanta in marile orase”, a afirmat cercetatoarea Liisa Jalkanen de la OMM, inanitea Zilei Mondiale a Meteorologiei.

„În Asia, numeroase orase dintre care Karachi, New Delhi, Katmandu, Dacca, Shanghai, Beijing si Mumbay depasesc toate limitele”, a adaugat Jalkanen. Aceasta poluare, deosebit de perculoasa pentru sanatate, afecteaza si orase din America de Sud, printre care Lima, Santiago si Bogota , a mai spus ea, mentionând ca cel mai poluat oras din Africa este Cairo.

Aproape jumatate din populatia lumii traieste in aglomerari urbane, aceasta rata urmând sa creasca la doua treimi, pâna in 2030, estimeaza ONU. În timp ce tarile industrializate au devenit constiente de acest fenomen, regiunile care au inregistrat in ultimii ani o puternica crestere economica se confrunta cu mari probleme de poluare atmosferica, precizeaza OMM, citata de cotidianul La Libre Belgique. Dupa fenomenul ploilor acide din anii 1980, normele impuse in Europe au dus la o scadere de 20 de ori a concentratiilor de bioxid de sulf, informeaza Len Barrie, de la OMM.

„În alte zone care au inregistrat o puternica dezvoltare economica - Asia, China , India -, s-a produs contrariul”, a adaugat el, in timp de in America de Nord s-a introdus un control crescut al poluarii. Totusi, se pare ca nivelul poluarii a atins punctul culminant in China, afirma Barrie, adaugând: „China incepe sa vada avantajul economic al reducerii poluarii.”

OMS arata ca particulele microscopice rezultate din arderea lemnului, a carbunilor si a motorinei nefiltrate se numara printre cele mai periculoase surse de poluare a aerului produse de industrie, transporturi, incalzirea individuala si vechile centrale electrice pe carbune sau petrol.

În fata acestor probleme, tarile emergente si in curs de dezvoltare, ca si Statele Unite, trebuie sa fie incurajate sa ia masuri impotriva incalzirii climatice, la conferinta ONU de la Copenhaga, din luna decembrie a acestui an, isi incheie La Libre Belgique articolul sau despre pericolul poluarii in crestere din tarile emergente.