Monday, September 27, 2010

Isra-Mart srl : Certificate verzi pentru parcul eolian realizat de EnergoBit

www.isramart.com

Isra-mart srl news:

Grupul ceh CEZ a primit de la Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) primele certificate verzi pentru energia produsă în turbinele eoliene din Dobrogea şi livrată în reţeaua electrică naţională.

“Vineri, 17 septembrie, Tomis Team, una din companiile grupului în România, a primit deja certificatele verzi pentru luna august”, a anunţat conducerea CEZ. Grupul are în funcţiune la Fântânele (Dobrogea) o capacitate instalată de 250 MW, relatează Mediafax.

“Parcul eolian al CEZ a început deja să genereze energie cu cele aproape 100 de turbine conectate. Ca urmare a punerii în funcţiune a primei etape a parcului eolian, CEZ a obţinut şi licenţa de producţie pentru instalaţiile de la Fântânele”, au menţionat reprezentanţii societăţii. Certificatele verzi sunt acordate producătorilor de electricitate din surse regenerabile, iar ANRE stabileşte cote anuale de certificate pentru furnizori, obligaţi să achiziţioneze de la producători un număr de certificate egal cu produsul dintre valoarea cotei obligatorii şi cantitatea de electricitate furnizată consumatorilor finali. După conectarea celei de a două părţi a proiectului, cea de la Cogealac, CEZ va avea în România o putere instalată de 600 MW. EnergoBit Cluj a câştigat în 2008 proiectarea şi realizarea lucrărilor electrice ale celui mai mare parc eolian terestru din Europa, realizat de CEZ, parte dintr-o investiţie de 1,1 miliarde de euro. Clujenii sunt parteneri în alte patru parcuri eoliene pe partea de lucrări electrice şi proprietari ai unui proiect propriu.