Isra-Mart srl news:
Romania isi va atinge tintele privind producerea de energie din surse regenerabile pana in 2020, un plan national de actiune in acest domeniu urmand sa fie transmis Comisiei Europene, a declarat recent Alexandru Sandulescu, director general in cadrul Directiei Generale Politici Energetice din Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).
„In momentul de fata, exista un plan national de actiune pentru promovarea energiilor regenerabile, ce trebuia transmis pana la sfarsitul lunii iulie. [...] se poate spune ca a fost un efort deosebit elaborarea acestui plan. Documentul este finalizat si exista o forma intocmita dupa o consultare publica prealabila. Romania isi va atinge tintele privind producerea de energie din resurse regenerabile”, a subliniat Sandulescu.
Potrivit oficialului MECMA, informeaza Agerpres, in cadrul planului national a fost inclusa si legea 220 cu modificarile aduse, desi acestea nu au fost publicate in Monitorul Oficial.
„Este foarte important sa vedem cum acoperim cu energie regenerabila cei 24% din totalul de energie produsa. Pentru a atinge acea tinta trebuie estimat consumul de energie”, a explicat Sandulescu.
„In ceea ce priveste impartirea consumului pe energie, un sector important ramane energia termica, dupa care cea electrica. Ponderea surselor regenerabile din total va ajunge, pana in anul 2020, la 22% energie termica si de racire, 42,6% energie electrica, 10% in transporturi”, a apreciat Sandulescu.
Acesta a adaugat ca pentru derularea planului national exista finantare din fondurile europene in valoare de 100 milioane de euro pentru sustinerea unor proiecte din fonduri europene in domeniul energiilor regenerabile. „Pana acum, au fost primite 419 cereri de finantare si ne gandim sa solicitam suplimentarea celor 100 de milioane. Concentrarea investitionala va fi realizata, cu precadere, in unitati pe gaze naturale flexibile”, a mai declarat Sandulescu.
La jumatatea lunii mai, Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (AREE) estima ca, in urmatorii trei ani, in Romania ar putea fi instalata o capacitate de 3.370 Mw in energia eoliana, in conditiile in care potentialul eolian al Romaniei este de 5.500 Mw.
Conform datelor AREE, potentialul de energie eoliana instalata se ridica la 545 de Mw, in anul 2010.
In Romania, din punct de vedere operational, sistemul de promovare a resurselor regenerabile consta in alocarea de cote obligatorii de energie si certificate verzi, prevazute in Legea 220/2008.
Potrivit MECMA, prin normele metodologice referitoare la aplicarea Legii 220/2008, si anume HG pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei electrice din surse regenerabile, se prevede ca, la nivel investitional, exista posibilitatea finantarii din fonduri structurale a proiectelor de producere a energiei alternative.
Totodata, prin HG nr. 1.535/2003, MECMA a promovat Strategia de valorificare a surselor regenerabile de energie, prin care se asigura cadrul legal privind promovarea acestui tip de energie.
Conform estimarilor MECMA, in anul 2010, la nivel national, consumul de energie electrica din surse regenerabile va reprezenta 33% din consumul intern brut de energie electrica a Romaniei, adica aproximativ 11% din consumul total de energie.
Pentru perioada 2008-2012, surplusul de AAU (Assigned Amount Units - Unitati ale Cantitatii Atribuite) care se comercializeaza este de maximum 300 de milioane. Comercializarea surplusului de AAU se face in transe. O transa este, de regula, mai mare de un milion de AAU.
Romania si-a asumat un angajament de reducere cu 8% a emisiilor de gaze cu efect de sera, fata de nivelul anului 1989 (an de referinta), in perioada de angajare 2008-2012.
Pentru atingerea angajamentului asumat, emisiile nationale de gaze cu efect de sera nu trebuie sa depaseasca nivelul de 255,967 milioane de tone echivalent CO2. Prin urmare, disponibilul de AAU ar putea fi de circa 100 de milioane de tone echivalent CO2 pentru fiecare an al perioadei 2008-2012.
Legea de stimulare a investitiilor in producerea de energie din surse regenerabile, promulgata
Presedintele Traian Basescu a semnat recent decretul privind promulgarea legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, mai informeaza Agerpres citand Administratia Prezidentiala.
Conform initiatorului proiectului, deputatul Iulian Iancu, acesta prevede „stimulente” pentru consumatorul casnic care investeste in productia de energie regenerabila, la o putere de pana la 250 de kw si acordarea unui numar suplimentar de certificate verzi pentru producatorii mici care produc pana la 2 Mw energie.
Proiectul legislativ, mai spune Iancu, constituie un cadru de incurajare a investitorilor, inclusiv a celor casnici, in atingerea tintei nationale asumate de Romania pentru anul 2020 si adapteaza definitiile din noua directiva europeana la legislatia romaneasca, eliminand elementele incompatibile cu aceasta din legea actuala.
„Venim cu un cadru stabil de incurajare a investitorilor pentru a investi in acest tip de energie, creand, in acelasi timp, pe orizontala, o noua ramura industriala si noi locuri de munca”, a spus deputatul.
Proiectul creeaza cadrul legal de respectare a angajamentului din 2007, respectiv procentul de energie produsa din surse regenerabile din totalul energiei consumate in 2020. Procentul asumat de Romania este de 24%, in timp ce tinta europeana se situeaza la 20%.
„Prevederile din legislatia noastra nu s-au dovedit a fi suficient de atractive pentru ca investitorii straini sa investeasca in surse regenerabile, astfel ca mare parte au preferat sa mearga in Bulgaria”, a aratat Iulian Iancu.
Secretarul de stat in Ministerul Mediului, Petru Lificiu, este de parere ca Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile a starnit „un interes imens pentru investitori", insa au fost unele „inaplicabilitati”.