Friday, June 11, 2010

Isramart: Viabilitatea Acordului Kyoto este tot mai contestata

Isramart news:
Emisiile de bioxid de carbon generate de industria grea din Europa au crescut in 2007 cu 1,1%, afirma analistii pietei certificatelor de carbon. Estimarea se bazeaza pe datele preliminare ale Schemei de Tranzactii cu Emisii (Emissions Tranding Scheme - ETS), care monitorizeaza activitatea a peste 10.000 de mari unitati industriale si energetice din Uniunea Europeana. Gruparile ecologiste spun ca aceasta schema, mecanismul ETS pe care Uniunea Europeana se bazeaza pentru a-si atinge tintele asumate prin acordul Kyoto, nu este functionala. Dar cei care urmaresc evolutia pietei ETS considera ca, pe termen lung, aceasta schema va ajuta statele membre UE sa-si reduca emisiile cu 20%. "Cel mai important indice dintre cei anuntati deocamdata este cel care arata o majorare a emisiilor cu 1,1%, in 2007, comparativ cu 2006", explica Henrik Hasselknipp, analist pentru Point Carbon, o companie de cercetare in domeniul schimbarilor climatice. El a adaugat ca primele estimari sunt optimiste, inregistrandu-se putine cazuri de tari care si-au depasit plafoanele nationale.

Marea Britanie si Germania au inregistrat cele mai mari depasiri
Cele mai mari depasiri s-au inregistrat in cazul Marii Britanii, care a emis cu 85 de milioane de tone de bioxid de carbon in ultimii trei ani, in perioada cuprinsa intre 2005 si 2007. De asemenea, Germania a avut anul trecut emisii cu 2% mai mari decat cota alocata. Responsabile pentru depasirile plafoanelor alocate, dupa analizele efectuate pana in prezent, sunt sectoarele energetice din Marea Britanie, Italia si Spania. Gruparea ecologista Greenpeace spune ca datele statistice indica faptul ca mecanismul ETS nu functioneaza, ceea ce inseamna ca nu protejeaza mediul. Potrivit ETS, unitatilor industriale energointensive li se aloca o cantitate maxima de bioxid de carbon pe care pot s-o emita in atmosfera. Aceste plafoane sunt reglementate prin Planul National de Alocare, pe care fiecare stat membru trebuie sa-l supuna aprobarii Comisiei Europene. Participantii la schema au posibilitatea sa vanda si sa cumpere certificate de emisii, in cadrul Alocatiilor UE (EUAs) pentru a emite CO2. Companiile care isi depasesc plafonul pot sa achizitioneze EUAs neutilizate de la alte firme care si-au redus emisiile de CO2. Industriile incluse in ETS cuprind productia de energie electrica, siderurgia, industria sticlei si a cimentului, insa Comisia a anuntat ca din 2011 vor fi incluse si transporturile aeriene, precum si alte sectoare industriale. De asemenea, se are in vedere extinderea monitorizarii si altor gaze cu efect de sera, precum oxizii de azot si compusii cu fosfor si clor.

Supraalocarea de certificate de emisie a prabusit piata

Schema a fost lansata in 2005, ca principala masura a UE pentru reducerea emisiilor. Prin Acordul Kyoto, UE se angaja sa scada nivelul de emisii de gaze cu efect de sera cu 8% pana in 2012, fata de nivelul din 1990. Prima etapa, care a cuprins perioada 2005-2007, s-a dovedit ineficienta pe masura ce a devenit evident ca multe dintre tarile membre au emis prea multe permise. In consecinta, valoarea pietei permiselor de emisii de carbon are o valoare neglijabila. Insa jucatorii de pe aceasta piata sunt optimisti. Purtatorul de cuvant al Climate Change Capital, o banca de investitii, spune ca nu se manifesta un interes real pentru aceasta piata, "pentru ca toti stiau ca prima etapa a fost caracterizata de supraalocare a cotelor de emisie". Pretul s-a prabusit in mai 2006, cand s-au prezentat prima oara cantitatile emise de toate instalatiile incluse in EU ETS. "Prima etapa, care s-a incheiat anul trecut, a fost oricum un proces de acomodare cu sistemul, deoarece nu existau date istorice pe care sa se stabileasca plafoanele de emisie pentru alocarea pe fiecare instalatie a permiselor", explica reprezentantul Climate Change Capital. Pe piata spot, in prezent o tona de CO2 se poate achizitiona aproape gratis, pretul fiind doar de cativa eurocenti. De o mult mai mare atentie se bucura Etapa a Doua (2008-2012), deoarece Comisia Europeana a impus limite mult mai stricte pentru numarul permiselor alocate statelor membre. Pentru viitorul apropiat, se preconizeaza scumpiri consistente. In luna octombrie a anului trecut, Comisia a redus permisele de emisie cu peste 10%, in scopul restabilirii unui pret al tonei de CO2. Majoritatea analistilor anticipeaza un nivel de aproximativ 23 euro/tona CO2, variatiile urmand a fi dictate de legile pietei si de nivelul ritmului de dezvoltare economica din Uniunea Europeana. "Foa-
ia de parcurs" a reducerilor de emisii pe care si-a stabilit-o comunitatea europeana impune pentru EU ETS alocari cu 21% mai mici pentru CO2 pana in 2020, comparativ cu nivelul din 2005.