Friday, June 11, 2010

Isramart: Cat castigam din surplusul de certificate CO2

Isramart news:
Guvernul estimeaza ca ar putea aduce la Bugetul de stat intre 1,25 miliarde de euro si 2,5 miliarde de euro din vanzarea surplusului de certificate de emisii de gaze cu efect de sera.
Surplusul urmeaza sa fie vandut prin negociere directa catre state sau entitati contractante cu oferta cea mai avantajoasa economic, iar sumele obtinute vor fi folosite de Fondul de Mediu in proiecte de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera in principal in sectorul energetic, dar si in sectorul rezidential, agricultura si transporturi. Executivul vrea sa le vanda prin negociere directa cui ofera pretul cel mai bun.
La Fondul de Mediu exista 26 de categorii de programe pentru protectia mediului, iar banii ar putea fi folositi pentru programe precum "Rabla" sau "Rabla pentru tractoare". Totusi, Ministerul Mediului va decide pentru ce programe vor fi utilizate sumele de bani obtinute din vanzarea certificatelor, potrivit biroului de presa al Fondului de Mediu.
Conform unei ordonante de urgenta aprobate recent de guvern, 10% din valoarea fiecarei tranzactii va reprezenta venit la Bugetul de stat. In contextul in care pretul pe unitate la astfel de certificate este in scadere semnificativa, este necesar ca surplusul sa fie vandut rapid, explica guvernul intr-un document. Executivul apreciaza si ca banii astfel obtinuti vor avea un impact pozitiv asupra deficitului bugetar.
Fiecare stat are dreptul sa emita o anumita cantitate de gaze cu efect de sera. Cantitatea atribuita se numeste AAU (unitati ale cantitatii atribuite). Romania dispune in acest moment de un surplus de 350 de milioane de AAU, potrivit Ministerului Mediului.
Romania poate emite in 2008-2012 o cantitate de 379,72 milioane de tone de dioxid de carbon, respectiv 379,72 milioane de certificate. Astfel, tara noastra dispune in fiecare an de 75,94 milioane de certificate. Cei mai mari poluatori din Romania sunt Mittal Steel Galati, care are alocate, in 2008-2012, 71 mil. de certificate, Complexul Energetic Turceni (34 de milioane de certificate) si Complexul Energetic Rovinari (28 de milioane).
Industria energetica are cel mai mare plafon alocat pentru perioada 2008-2012, respectiv 208,6 milioane de certificate, urmata de industria de productie si prelucrare a metalelor feroase cu 61,6 milioane, industria cimentului cu 41,2 milioane si industria de rafinare a petrolului cu 28,8 milioane. Romania si-a asumat reducerea cu 8% a emisiilor de gaze cu efect de sera in perioada 2008-2012.