Isra-Mart SRL news:
Ţara noastră va putea vinde surplusul de certificate de emisii de dioxid de carbon către statele interesate după ce Guvernul a adoptat o Hotărâre în acest sens.
Actul normativ stabileşte cadrul legal şi instituţional pentru dezvoltarea schemelor de investiţii verzi, scopul actului normativ fiind valorificarea eficientă a surplusului de cantităţi de emisii de CO2, a spus ministrul Economiei, Adriean Videanu.
Pentru demararea negocierilor cu statele interesate de certificatele României, se instituie un grup de lucru guvernamental format din reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Finanţelor, al Mediului, al Afacerilor Externe, la care se adaugă reprezentanţi ai altor autorităţi în domeniu, a precizat Adriean Videanu.
Certificatele însumează 300 de milioane tone de emisii de CO2, acestea urmând să fie vândute în machete de câte un milion de tone.
Japonia şi statele europene sunt interesate de emisiile româneşti
Negocierile pentru vânzarea certificatelor vor fi demarate imediat după publicarea hotărârii în Monitorul Oficial, ţările vizate fiind membrii Protocolului de la Kyoto, care a stabilit limitele de emisii poluante, a arătat ministrului Economie. Printre statele vizate de România pentru a vinde certificatele se numără Japonia şi toate ţările europene.
Videanu a mai spus că banii astfel obţinuţi vor fi folosiţi pentru investiţii în tehnologii nepoluante, gazificarea cărbunelui, modernizarea şi reabilitarea grupurilor energetice, investiţii în utilizarea surselor regenerabile de energie, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, introducerea autovehiculelor hibrid şi electrice în transport, împăduriri, managementul deşeurilor.
De asemenea, cu aceste fonduri s-ar putea dezvolta şi proiecte greenfield, a explicat ministrul Economiei.
Fiecare proiect va necesita aprobare prin hotărâre de Guvern pentru a fi demarat.