Isra-Mart news:
Electrocentrale Bucuresti a schimbat cu firma Vitol un milion de certificate de emisii cu efect de sera (EUA) contra unui numar similar de unitati CER (reduceri de emisii certificate) si suma de 1,05 milioane euro, aceasta fiind prima tranzactie de acest tip realizata la Bursa Romana de Marfuri, scrie Mediafax.
Bursa Romana de Marfuri (BRM) a organizat joi prima tranzactie cu certificate CO2. "In cadrul acestei sedinte de tranzactionare electronica, Electrocentrale Bucuresti SA a lansat un ordin de schimb de certificate de emisii de gaze cu efect de sera EUA contra CER, pentru o cantitate de un milion de certificate, raport de schimb 1/1, cu conditia ca ofertantii de CER-uri sa garanteze pana pe 30 aprilie 2010 cu o suma de 16 milioane euro. Ordinele de sens contrar au fost depuse de societatile Vitol si Vertis Environmental Finance LTD. Pretul a variat intre 1,05 si 1,07 euro/certificat, pentru ca, in final, pretul de adjudecare sa se cifreze la 1,05 euro/certificat", a anuntat, vineri, BRM, intr-un comunicat.
Potrivit sursei citate, pretul reprezinta suma incasata de Electrocentrale Bucuresti in urma schimbului unui certificat EUA contra unui certificat CER. Ofertantul castigator a fost compania Vitol.
Producatorul de energie electrica si termica Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) a mai vandut, pe 16 decembrie 2009, companiei Vitol, cu sediul in Geneva, 2,5 milioane de certificate emisii de dioxid de carbon pentru 35,75 milioane euro, a declarat directorul comercial al companiei, Irina Duica. Directorul comercial al Electrocentrale Bucuresti a mai spus ca la aceasta licitatie publica au mai participat Vertis, Barclays Capital, RBS (Royal Bank of Scotland) si Electrabel.
Ringul certificatelor CO2 a fost lansat la BRM in luna ianuarie 2010 si se adreseaza tuturor detinatorilor de certificate, entitati de stat sau private.
Detinatorii de certificate pot valorifica aceste titluri la BRM, prin lansarea ordinelor de schimb/vanzare de certificate in ringul de tranzactionare.
Curtea de Apel Bucuresti a suspendat, in martie, avizul prin care Comisia Nationala a Valorilor Mobliare a clasificat certificatele de emisii de gaze cu efect de sera drept valori mobiliare, astfel ca investitorii nu mai sunt obligati sa tranzactioneze aceste produse exclusiv pe piata de capital.
Certificatele de emisii de dioxid de carbon sunt tranzactionate ca activ suport din luna decembrie a anului trecut la bursa de la Sibiu, prin intermediul contractelor futures cu scadenta la o zi si livrare fizica in ziua urmatoare. Consiliul de Administratie al BVB a aprobat la jumatatea lui martie tranzactionarea acestor certificate si la Bucuresti.
Un certificat de emisii de gaze cu efect de sera confera dreptul de a emite o tona de dioxid de carbon echivalent intr-o perioada definita. Pentru perioada 2008 - 2012, plafonul european este de 2,08 miliarde tone de emisii anual. Din aceasta valoare, plafonul Romaniei este de 75,9 milioane de tone anual, adica 3,6%.
Sibex a lansat tranzactiile cu certificate CO2 la sfarsitul lunii decembrie, dar primul schimb a avut loc pe 22 ianuarie. Bursa din Sibiu percepe un comision de 0,6 lei pentru tranzactionarea unui contract pe certificatele de emisii CO2, costurile fiind mai mici decat pe Bluenext, cea mai mare bursa europeana care tranzactioneaza certificate de emisii.
Contractele cu emisii CO2 au scadenta la o zi si livrarea la scadenta, pretul fiind negociat in lei. Consiliul de administratie al Bursei de Valori Bucuresti a aprobat pe 12 martie modificarea Codului Bursei, pentru a oferi investitorilor posibilitatea sa tranzactioneze certificate de emisii CO2. Dupa modificarea Codului BVB, urmeaza sa fie realizate modificarile necesare la Depozitarul Central, care va face decontarile.