Isra-Mart news:
Romania detine un surplus de 200 milioane de certificate de emisii de dioxid de carbon (CO2), vinzarea acestuia putind aduce la bugetul de stat aproximativ doua miliarde de euro, pina in anul 2015.
Specialistii in domeniu sunt de parere, insa, ca in momentul de fata, astfel de tranzactii nu ar fi oportune, intrucit multe dintre statele interesate pentru certificatele Romaniei se feresc de legislatia greoaie si de birocratia excesiva.
Pe de alta parte, la ora actuala Romania nu dispune de un cadru legislativ care sa-i permita efectuarea unor astfel de tranzactii. În urma Protocolului de la Kyoto, tara noastra are dreptul de a vinde un surplus de maximum 200 milioane certificate de CO2. Conform aceluiasi document, fiecare stat semnatar isi asuma obligatia sa nu depaseasca o anumita cantitate de emisii de CO2 in perioada 2008 – 2012, diferenta fata de tinta fixata putind fi valorificata prin vinzarea de certificate catre alte tari care nu reusesc sa-si atinga obiectivul. Reamintim ca Ministerul Mediului a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta – postat si pe site-ul institutiei – privind promovarea tranzactiilor verzi.
Romania, una dintre tarile care participa la sistemul european de tranzactionare a cotelor emisiilor de dioxid de carbon, in urma Protocolului de la Kyoto, s-a clasat, in 2008, pe locul noua in Uniunea Europeana, dupa cotele alocate, respectiv 70,65 milioane tone CO2 echivalent, potrivit datelor Comisiei Europene (CE). Emisiile de dioxid de carbon verificate ale Romaniei au scazut, anul trecut, cu 8,7 la suta fata de 2007, la 63,5 milioane tone, iar numarul instalatiilor a urcat cu 3,3 procente, la 252.
A doua sesiune de tranzactionare a EU ETS a inceput la 1 ianuarie 2008 si va continua timp de cinci ani pina la 31 decembrie 2012. ÃŽn acest interval, tarile industrializate trebuie sa atinga tintele de emisii convenite prin Protocolul de la Kyoto. ÃŽncepind cu 1 ianuarie 2013, sistemul de tranzactionare a emisiilor va fi reformat in mod substantial.
Potrivit raportului CE, in 2008 cele mai multe alocari gratuite le-au primit Germania (388,7 milioane tone CO2 echivalent), Marea Britanie (213,5 milioane tone) si Italia (211,7 milioane tone), iar cele mai putine Malta (2,1 milioane tone), Luxemburg (2,5 milioane tone) si Letonia (2,9 milioane tone). Vinzarea certificatelor de emisii de CO2 are loc pe burse, iar preturile variaza in functie de cerere si oferta. Cel mai mare pret a fost de peste 30 de euro pe tona, iar cel mai scazut de jumatate de euro pe tona.