Isramart news:
Romania trebuie sa investeasca in dezvoltarea retelei nationale energetice pentru a putea sustine dezvoltarea proiectelor de energie din sectorul eolian, a fost una dintre concluziile investitorilor si operatorilor de retea prezenti astazi la conferinta ”Focus pe Energia Regenerabila”, organizata de Business Review.
Potrivit Danei Duica, director executiv al Romanian Wind Energy Association, pana in anul 2011 proiectele de energie eoliana din Romania ar putea ajunge la o capacitate instalata de 3.000-3.500 MW.
Daca investitorii sunt tot mai interesati de sectorul eolian din Romania, singura problema o reprezinta in prezent capacitatea suportata de reteaua nationala. In acest sens, Transelectrica are un plan de dezvoltare pe zece ani, actualizat la fiecare doi ani, a carui implementare depinde insa de finantari, evolutia pietei si legislatia din domeniul energetic.
”Toata lumea vrea sa sustina dezvoltarea energiilor din surse regenerabile si toti asteapta parcuri eoliene. Nu am vazut insa o sustinere a operatorilor de retea, iar nelamurirea mea este cum poti sustine aparitia a sute si mii de MW fara a consolida reteaua si transportul din sistem”, a declarat Dan Preotescu, Network Planning Manager la compania Transelectrica. El a mentionat ca in prezent exista rezerve privind capacitatea retelei, dar ca nu Transelectrica este cea ”care face regulile jocului”.
Eolienele sunt la moda
Planul de dezvoltare a operatorului de transport si de sistem din Romania presupune reabilitarea si modernizarea sistemului transport, precum si crearea si dezvoltarea noii platforme pentru piata de electricitate si piata regionala.
Potrivit reprezentantului Transelectrica, pentru realizarea acestora este nevoie nu numai de fonduri substantiale, ci si de reglementari speciale, cum ar fi prevederi specifice in legea exproprierilor si un set de legi care sa permita o ierarhizare si o prioritizare a proiectelor.
”E la moda sa investesti in eoliene. Daca ai o bucata de teren e trendy sa faci un parc eolian, dar nu este o afacere usoara, iar cei care ajung la final sunt tot investitorii cu experienta si cu putere financiara”, a mai spus Preotescu.