Isramart news;
Romania a transferat primele sale credite din proiecte JI (Implementare in Comun) catre Danemarca. Credite din 342.063 tone de CO2 au fost tranferate acestui stat.
Creditele JI, transferate din Registrul Romaniei, au fost generate din 2004 in 2007 ca rezultat al eforturilor DEA pentru implementarea catorva proiecte JI in Romania.
Acestea sunt generarea energiei din rumegus, proiecte de energie geotermala in Oradea si Beius si mbunatatirea eficientei cazanelor de aburire de la Holboca CET Iasi II.
Energie din rumegus
Acest proiect JI ajuta la reducerea emisiilor de CO2 din atmosfera prin utilizarea rumegusului (biomasa) pe post de combustibil ce inlocuieste arderea gazului natural si a petrolului in orasele Huedin, Vlahita, Gheorgheni, Vatra Dornei si Intorsura Buzaului.
Energie geotermala la Oradea si Beius
Este al doilea proiect de implementare in comun intre Romania si Danemarca si a constat in instalarea unor noi sisteme de incalzire in Oradea si Beius pe baza de energie geotermala.
Imbunatatirea eficientei cazanelor de aburire de la Holboca CET Iasi II
Acest proiect consta in reducerea emisiilor de CO2 prin imbunatatirea eficientei cazanelor de aburire de la Holboca CET Iasi II care sunt alimentate de carbune si combustibil din petrol. Imbunatatirea a constat in aplicarea tehnologiei Therma Chem FS12 de in procesul de ardere care il face mai putin poluant.
Implementarea in Comun este un instrument puternic de cofinantare a proiectelor deoarece poate reduce semnificativ costurile de finantare si de capital. Structurarea unei tranzactii de tip Implementare in Comun pentru proiecte care reduc emisiile de gaze cu efect de sera poate crea pentru acestea un produs nou: creditele de carbon sau reducerile de emisii de gaze cu efect de sera (ERU – Emissions Reduction Units).