Tuesday, August 10, 2010

Isra-Mart srl: Gazprom este interesata sa cumpere certificate romanesti de emisii de CO2

www.isra-mart.com

Isra-Mart srl news:



Gigantul energetic rus Gazprom, care asigura 15%-20% din consumul in­tern de gaze naturale, doreste sa achizi­tioneze unitati de emisii de dioxid de carbon, asa-numitele AAU-uri, pe care tara noastra le va scoate la vanzare, potrivit ministrului Economiei, Adriean Videanu. Acesta a declarat ieri, la finalul negocierilor cu reprezentantii FMI, ca pe adresa ministerului au sosit scrisori de intentie de la companiile Mitsui, Sumi­tomo, Vitol, Nomura si de la sucursala din Londra a Gazprom. „Ministerul Eco­nomiei, Comertului si Mediului de Afa­ceri a primit mai multe scrisori de in­teres cu privire la vanzarea emisiilor de carbon, iar acestea vor reprezenta baza inceperii negocierilor pentru valo­rificarea acestor disponibile de emisii”, a afirmat Videanu. In ultima sedinta de guvern a fost aprobat un memorandum care stabileste contractul de stat ce va sta la baza negocierilor pentru vanzarea dis­ponibilului de carbon. Din echipa de negociere romana vor face parte mi­nistrul Economiei, cel al Finantelor, responsabilul de la Ministerul Mediului, precum si un consilier al prim-mi­nis­trului.

Guvernul sperala doua miliarde de euro

Romania poate vinde 300 de mili­oane de tone de emisii de CO2, surplus aferent perioadei 2008-2012, in pachete de cate un milion de tone. Guvernul estimeaza sa incaseze din valorificarea acestor AAU-uri aproape 2 miliarde de euro. Pretul unei tone de CO2 este cu­prins intre 4 si 8 euro. Dreptul de van­zare a emisiilor poluante rezida din protocolul de la Kyoto, in care Romania este parte semnatara. Potrivit acestui acord, statele au dreptul sa emita o anumita cantitate de carbon. In cazul in care polueaza mai putin decat cota aloca­ta, tara respectiva poate sa vanda drep­turi de emisie statelor care isi depasesc cantitatile primite. Romania se inca­dreaza in prima categorie. Banii incasati de pe urma tranzactiilor vor fi utilizati pen­tru modernizarea si reabilitarea grupurilor energetice, cresterea produc­tiei de energie din surse regenerabile, an­veloparea blocurilor de locuit, infra­structura, agricultura.

Pana in prezent, pe piata mondiala s-au tranzactionat 469 de milioane de tone de dioxid de carbon, iar pe lista van­zatorilor se afla noua state: Cehia, Esto­nia, Ungaria, Letonia, Lituania, Noua Zeelanda, Polonia, Slo­vacia si Ucraina. Aproape 70% din tran­zactii au fost reali­zate de Ucraina. Prin­ci­palul cumparator este Japonia.