Monday, August 23, 2010

Isra-Mart srl : China va fi responsabila de jumatate din consumul de energie la nivel global in 2020

www.isramart.com

Isra-Mart srl news:

China a surclasat Japonia in topul celor mai mari economii, devenind cea mai mare consumatoare de energie la nivel mondial, arata datele Agentiei Internationale de Energie (AIE), citata de earthtimes.org. Mai mult, cercetatorii chinezi prevad ca, daca isi va mentine ritmul de dezvoltare din ultima decada, China va fi responsabila de jumatate din consumul de energie la nivel global in 2020.

Potrivit AIE, China, care cu cei 1,3 miliarde de locuitori este cea mai populata tara din lume, a depasit SUA in ceea ce priveste consumul energetic, dupa cererea accelerata de energie din ultimii zece ani.

Evolutia Chinei a fost mai rapida decat se astepta, fiind mai putin afectata de criza economica mondiala decat SUA. In prezent, economia Chinei creste cu 10% pe an.

Consumul de energie a fost rationalizat

Cererea de energie a statului s-a dublat din anul 2000 pana in prezent, iar cresterea economica conduce la dezvoltarea resurselor energetice. Totusi, temperaturile ridicate inregistrate in aceasta vara si utilizarea intensiva a aparatelor de aer conditionat au condus la intreruperi de curent in multe zone ale Chinei. Multe provincii au fost nevoite sa rationalizeze consumul de electricitate pentru a evita penele de curent.

Saptamana trecuta, accesul la electricitate a fost intrerupt pentru o luna la aproximativ 500 de intreprinderi mari consumatoare de energie din provincia Anhui, in estul Chinei. Oficial, aceasta decizie a fost descrisa ca o sanctiune pe fondul incapacitatii autoritatilor locale de a impune masurile de conservare energetica si de reducere a emisiilor.

In cadrul Summitului de la Copenhaga de anul trecut, oficialii Chinei, tara cu cea mai mare cantitate de emisii, si-au luat angajamentul de a reduce consumul energetic cu 40-45% pana in anul 2020, comparativ cu cel din 2005.

Chiar si asa, cererea de energie si nivelul de emisii ar putea continua sa creasca tinand cont de avantul dezvoltarii economice.