Monday, February 28, 2011

Isra-Mart srl:Investitorii din Orientul Mijlociu, atrasi de terenurile agricole din Romania

www.isra-mart.com

Isra-Mart srl news:

Investitori din Orientul Mijlociu - Qatar, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite - si-au exprimat interesul pentru terenuri agricole in Romania, in vederea cresterii securitatii aprovizionarii cu alimente, arata o analiza Reuters a sistemului agricol romanesc.

”Exista un potential urias pentru afacerile din sectorul agricol si al fermelor”, crede Per Villumsen, conducator al companiei daneze FirstFarms, ce detine peste 7.000 de hectare de teren agricol in Romania. Potrivit acestuia, posibilitatile de dezvoltare din tara noastra sunt asemanatoare cu cele care existau in SUA, in urma cu 100 de ani. ”Inainte, oamenii plecau in cautarea succesului spre vest, acum se indreapta spre est”, a mai spus Villumsen.

Preturile terenurilor romanesti destinate agriculturii sunt estimate la aproximativ 2.000 de euro pe hectar, ce reprezinta, in medie, 15%-20% din pretul terenurilor din Marea Britanie şi Germania, potrivit lui Richard Warburton, managing director al fondului de investitii suedez Kinnevik Agri.

Pretul scazut este un stimulent puternic pentru investitori. Totusi, acesta vine cu ”la pachet” cu nesiguranta privind regimul juridic al terenurilor si multitudinea de proprietari. Potentialii cumparatori ar putea fi nevoiti sa negocieze cu 100 de proprietari diferiti, fiecare cu cate un hectar sau doua, iar unele proprietati sunt greu de stabilit din cauza registrelor incorecte.

Agricultura ar putea fi motorul economiei

Potrivit analizei, intentia autoritatilor romane de a introduce o taxa pe terenurile agricole necultivate va incuraja tranzactia cu terenuri, facilitand ulterior achizitia unor suprafete fertile mai mari si conducand astfel la cresterea productiei de culturi traditionale precum graul si porumbul.

Taxa de 100 de euro pentru fiecare hectar necultivat inca asteapta aprobarea Guvernului, dar se asteapta sa grabeasca consolidarea si marirea productiei in contextul cresterii fara precedent a pretului la alimente.

Aproximativ o treime din cele 9 milioane de hectare de teren arabil din Romania este lasat de izbeliste, iar restul este cultivat prin metode ineficiente. De cele mai multe ori, la originea terenurilor necultivate sunt fragmentarea suprafetelor agricole si regimul incert al proprietatilor revendicate.

Analiza Reuters mai arata ca Romania trebuie sa utilizeze mai bine fondurile europene. Potrivit datelor raportate de autoritati, agricultorii romani au reusit sa obtina doar 10% din banii disponibili pana in 2013. ”Romania ar trebui sa ia exemplul Noii Zeelande, o natiune moderna cu o productie agricola importanta. Agricultura si alimentele ar trebui sa fie motorul economiei romanesti”, a spus Stuart Meikle, analist de agricultura si autor al publicatiei agri-focus.ro.