Wednesday, March 23, 2011

Isra-Mart srl:Pretul energiei nucleare va urca daca vor fi impuse masuri suplimentare de securitate

www.isra-mart.com

Isra-Mart srl news:

Pretul energiei nucleare va creste daca operatorii unitatilor vor fi obligati sa investeasca in masuri suplimentare de securitate, a declarat astazi directorul centralei nucleare de la Cernavoda, Ionel Bucur, citat de Mediafax.

„Evident ca pretul energiei nucleare va creste daca vor trebui facute investitii in acele teste suplimentare. (...) Nu putem estima cat vor costa testele de siguranta”, a afirmat Bucur.

In urma avarierii centralei nucleare japoneze de la Fukushima, Comisia Europeana si guvernele statelor membre au decis ca securitatea functionarii celor 143 de unitati nucleare din UE sa fie verificata prin aplicarea unor teste de stres, operatiune in urma careia sa fie elaborate standarde de functionare pentru fiecare unitate nucleara.

Criteriile care vor sta la baza testelor de rezistenta la calamitati care vor fi efectuate la toate centralele nuclear-electrice din UE vor fi elaborate in urmatoarele sase luni.

Bucur a adaugat ca nu poate estima cat de mare va fi impactul in pret al acestor masuri.

Pe de alta parte, Marian Serban, director in cadrul centralei de la Cernavoda, a afirmat ca „este incerta” o eventuala majorare a pretului energiei, avand in vedere ca pretul combustibilului nuclear a scazut dupa evenimentele de la Fukushima.

Cele doua reactoare nucleare functionale ale centralei de la Cernavoda folosesc combustibil nuclear produs in Romania si asigura aproape 20% din necesarul de electricitate la nivel national.

Japonia a fot afectata la 11 martie de un cutremur puternic, urmat de un val tsunami care a cauzat o serie de explozii la reactoarele centralei de la Fukushima in urma carora au fost inregistrate emisii radioactive in atmosfera.