Wednesday, March 23, 2011

Isra-Mart srl:ONG-urile cer un moratoriu privind proiectele nucleare

www.isra-mart.com

Isra-Mart srl news:

Sapte ONG-uri din Romania au transmis Guvernului o solicitare pentru un moratoriu privind toate proiectele din sectorul nuclear, precum si elaborarea unor norme de aplicare a legislatiei privind energia regenerabila care sa incurajeze cu adevarat acest sector.

Prin intermediul moratoriului, ONG-urile vor o informare transparenta si detaliata a publicului cu privire la aspectele fundamentale ale politicii energetice nucleare.

Organizatiile si-au exprimat solidaritatea fata de Japonia, in contextul in care tara se confrunta cu probleme nucleare.

“Aceasta situatie alarmanta ne aminteste totodata ca energia nucleara nu este nici curata, nici sigura si ca supune oamenii la riscuri nebanuite. Acest nou dezastru nuclear spulbera inca o data mitul sigurantei instalatiilor nucleare. Din pacate, in Romania, politica energetica ocoleste orice fel de dezbaterea democratica, in special pe tema dezvoltarii industriei energiei nucleare. Deciziile in acest sens au fost luate intotdeauna la cel mai inalt nivel din Stat”, se precizeaza intr-un comunicat al organizatiilor.

Acestea au mai precizat ca in Romania se incearca o minimizare a catastrofei nucleare din Japonia.

„Expertii romani in energie nucleara incearca sa ne convinga cat de mici sunt pericolele si riscurile la care suntem expusi, in vreme ce din ce in ce mai multe guverne se gandesc sa elimine aceasta forma de energie. Deja Germania si Elvetia au anuntat aceasta intentie, iar state precum China, India, Taiwan si Coreea de Sud au declarat ca isi vor revizui politica energetica”, au precizat semnatarele solicitarii.

Mesajul trimis Guvernului a fost semnat de Fundatia TERRA Mileniul III, Asociatia Sighisoara Durabila, Asociatia 2Celsius, Clubul Transmont Fagaras, Societatea Carpatina Ardeleana - Satu Mare, Asociatia turistica sportiva civica si ecologista CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA", Reteaua de Actiune pentru Clima Romania.