Wednesday, March 23, 2011

Isra-Mart srl:Bulgaria pregateste un test de rezistenta la centrala sa nucleara de la Kozlodui

www.isra-mart.com

Isra-Mart srl news:

Bulgaria a inceput ieri pregatirile pentru efectuarea unui test de rezistenta la unica sa centrala nucleara, de la Kozlodui (nord), ceruta de europeni la toate reactoarele din Europa, dupa catastrofa din Japonia, a anuntat serviciul de presa al premierului, citat de AFP.

Sapte criterii au fost retinute in cadrul examinarii, a carei data nu a fost precizata, a acestei instalatii care utilizeaza doua reactoare de 1.000 de megawati, si anume situarea geografica, riscul de inundatie, sistemele de racire, ciclul de exploatare, tipul de reactor si riscul unui atac terorist.

Verificarile asupra sistemelor de racire, scoase din serviciu la centrala Fukushimi-Daiichi de un tsunami, la 11 martie, dupa ce au rezistat unui cutremur foarte puternic, cu doar cateva ore inainte, se vor concentra asupra "constructiei" lor.

Verificari la 143 de reactoare

"Vom notifica pregatirea testelor Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), iar expertii din cadrul Agentiei vor fi invitati sa le supervizeze", continua comunicatul.

Europenii au hotarat, la 15 martie, sa efectueze, in mod voluntar, teste de rezistenta la cele 143 de reactoare nucleare aflate in Uniunea Europeana (UE), cu scopul de a preveni un dezastru ca cel din Japonia.

"Daca Uniunea cere verificari suplimentare, Bulgaria este pregatita sa creeze alte mecanisme de testare, pentru a garanta siguranta centralei sale nucleare", a precizat Guvernul, marti.

Bulgaria mai exploteaza doar doua dintre reactoare, dupa inchiderea a patru blocuri de fabricatie sovietica, in 2007, din motive de securitate, inainte de intrarea in Uniune.

Pentru a compensa acesta pierdere de capacitati, tara intentioneaza sa construiasca o noua centrala, cu tehnologie rusa, la Belene, pe Dunare, dotata cu doua reactoare de 1.000 de megawati, dar finantarea proiectului nu a fost finalizata.