Thursday, January 27, 2011

Isra-Mart srl:CEZ Group a pierdut 700.000 de certificate de emisii poluante

www.isra-mart.com

Isra-Mart srl news:

Grupul ceh de energie CEZ a detectat doua transferuri neautorizate in urma carora au fost sustrase 700.000 de permise de emisii poluante, au anuntat reprezentantii companiei in aceasta dimineata.

Potrivit presei internationale, certificatele furate valoreaza aproximativ 10 milioane de euro si au fost sustrase in urma unui atac informatic asupra registrului din Cehia. Reprezentantii companiei nu au confirmat insa cifra, multumindu-se sa raspunda ca asteapta rezultatele oficiale ale anchetei.

”Fiecare certificat de emisii avea o serie si un numar unice si nu poate fi transferat decat intr-un alt registru al unui stat membru UE. Din acest punct de vedere, este simplu sa dam de urma lor”, a declarat Eva Novakova, purtatoarea de cuvant a CEZ Group, intr-un comunicat al companiei.

Registrul de comercializare a certificatelor de emisii din Cehia a fost inchis saptamana trecuta de operatorul OTE. Ulterior, operatorul Registrului european central a suspendat transferurile din toate registrele europene din cauza unor incidente de securitate inregistrate in cazul uneor registre nationale in ultimele doua luni.

Reprezentantii CEZ au anuntat ca au depus o sesizare la operatorul ceh al pietei, OTE, insa nu au primit inca un raspuns. Totodata, compania a depus o plangere penala.