Monday, January 31, 2011

Isra-Mart srl : Certificatele de emisii CO2 „ard“ la profit complexurile energetice

www.isra-mart.com

Isra-Mart SRL news:

Complexurile Energetice de la Rovinari, Turceni şi Craiova cheltuiesc zeci de milioane de euro din profit pentru a cumpăra certificate de emisii de gaze cu efect de seră, din cauză că au depăşit plafoanele prevăzute prin Planul Naţional de Alocare. Fără a se arăta interesat de soarta unităţilor amintite, la care statul este acţionar majoritar, Ministerul Mediului a anunţat recent, prin ministrul Laszlo Borbely, că România vrea să vândă un „surplus“ de 300 de milioane de certificate de emisii.

Statul nu este interesat de profitul Complexurilor Energetice din Oltenia şi anunţă vânzarea de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, deşi unităţile amintite au depăşit în fiecare an plafoanele. Ministrul mediului, Laszlo Borbely, a anunţat recent că România deţine peste 300 de milioane de certificate de emisii de dioxid de carbon şi prin vânzarea acestora s-ar obţine venituri însemnate, care ar putea fi investite în amenajarea de spaţii verzi. În tot acest timp, Complexurile Energetice de la Rovinari, Turceni şi Craiova au ajuns să îşi depăşească plafoanele anuale de certificate, primite prin Planul Naţional de Alocare, şi sunt nevoite să cumpere certificate la preţuri ridicate. „România are 300 de milioane de certificate de emisii de dioxid de carbon, pe care am putea să le vindem. Aceste certificate înseamnă două miliarde de euro şi banii ar veni în România pentru diverse scheme verzi“, a afirmat ministrul mediului, Laszlo Borbely, care a precizat că banii obţinuţi din vânzarea certificatelor vor fi utilizaţi pentru amenajarea a sute de parcuri.

Defavorizaţi

Surse din conducerea Complexului Energetic de la Turceni au precizat că certificatele de emisii de CO2 nu acoperă integral necesarul şi că până la sfârşitul anului 2012 unitatea va trebui să achiziţioneze întreaga diferenţă dintre certificatele aferente consumului şi certificatele alocate prin Planul Naţional de Alocare. Principala nemulţumire a conducerii CE Turceni este legată de faptul că certificatele se comercializează pe piaţa liberă, iar complexurile energetice sunt dezavantajate de acest lucru. De precizat că volumul certificatelor este direct proporţional cu producţia de energie, însă există unităţi care au produs mai puţin decât şi-au propus şi au rămas cu un surplus de certificate de emisii de gaze pe care le pot vinde. Astfel, cu toate că sunt societăţi care au capital majoritar de stat, complexurile energetice ajung să fie defavorizate de faptul că statul nu a avut în vedere o alocare corespunzătoare de certificate de emisii de CO2.

În top la emisii

Complexurile Energetice de la Rovinari, Turceni şi Craiova sunt printre cei mai mari consumatori de resurse din România. De asemenea, nivelul emisiilor de dioxid de carbon creşte proporţional cu producţia de energie, respectiv când pe piaţă există o cerere ridicată şi preţurile sunt competitive pentru producători. Potrivit datelor oficiale, pentru perioada 2008-2012, Complexul Energetic Craiova a primit o cotă de 13.526.693 de certificate, Complexul Energetic Rovinari - 24.222.537 de certificate, iar Complexul Energetic Turceni - 28.183.496 de certificate. Pe ani, fiecare complex energetic are de consumat o cincime din cantitatea totală alocată pe perioada amintită. Statistica arată însă că toate cele trei unităţi şi-au depăşit plafoanele de certificate alocate şi sunt nevoite să achiziţioneze certificate de emisii de gaze cu efect de seră CO2 la preţuri de câteva zeci de euro pentru un singur certificat. Se ajunge în situaţia ca zeci de milioane de euro din bugetele celor trei companii să fie cheltuite pentru achiziţia de certificate, pentru a putea susţine producţia.