www.isra-mart.com
Isra-Mart srl news:
Majoritatea tarilor europene nu fac eforturi suficiente pentru a-si reduce emisiile de carbon, Romania fiind printre statele cu cel mai mare grad de poluare atmosferica, releva un studiu realizat de organizatia World Wide Fund, citat de ”The Telegraph”.
Pe o scara de calificative de la A la G, unde A inseamna emisii slabe si G - poluare foarte intensa, numai o tara membra UE din cele 27 s-a clasat inainte de calificativul D.
Acest lucru inseamna ca Europa a demarat doar jumatate din politicile de mediu necesare pentru a evita incalzirea globala.
Romania, calificativ F la reducerea emisiilor
Marea Britanie face doar o treime din demersurile pe care ar trebui sa le faca pentru a combate schimbarile climatice si a primit calificativul E, in ciuda unor eforturi ale Guvernului de a reduce poluarea.
Calificativul acesta plaseaza Marea Britanie dupa Irlanda, Suedia, Danemarca si Germania si reduce semnificativ posibilitatea ca tinta sa de reducere a emisiilor cu 80% pana in 2050 sa fie atinsa.
Tari precum Romania si Polonia, care continua sa foloseasca intensiv carbunele ca sursa de energie, au obtinut calificativul F, mult mai slab.
Marii poluatori, greu de controlat
Un raport anexat acestui studiu arata ca reprezentantii „industriilor murdare” care implica productia de ciment, otel si substante chimice fac lobby pe langa Uniunea Europeana pentru ca aceasta sa nu creasca tinta de reducere a emisiilor de la 20% la 30% pana in 2020.
Aceasta tinta de reducere a emisiilor pana in anul 2020 este negociata la discutiile purtate la reuniunile ONU. Unul dintre motivele pentru care tinta este greu de adoptat este acela ca statele sarace refuza sa isi reduca emisiile pana cand UE si alte zone puternic industrializate nu isi reduc propriile emisii.
Ultimul summit climatic pe aceasta tema, care a avut loc la Copenhaga, a esuat in angajarea tuturor statelor intr-o promisiune comuna de reducere a emisiilor.
Scepticii nu au mari asteptari nici de la summit-ul climatic care va avea loc la sfarsitul lunii la Cancun, in Mexic, pentru ca este posibil ca marii poluatori sa evite din nou sa semneze un acord clar de reducere a emisiilor si de sustinere financiara a natiunilor sarace care au de suferit in urma schimbarilor climatice.