www.isra-mart.com
Isra-Mart srl news:
Emisiile de gaze cu efect de sera ar putea depasi cu o treime, la nivelul anului 2020, limitele de siguranta recomandate de expertii climatici, potrivit unui raport citat de businessgreen.com.
Aceasta este concluzia unui studiu efectuat recent de organizatia World Wildlife Fund (WWF), care va fi prezentat la Tianjin, China, unde se desfasoara zilele acestea ultima runda de dezbateri a ONU pe tema combaterii incalzirii globale inainte de summitul climatic din Cancun, Mexic. VEZI STUDIU
Maximum 40 gigatone de CO2 pe an
Studiul WWF prezinta argumentatiile unor climatologi reputati privind riscul ca, pana in 2020, sa fie depasita limita de 40 gigatone de dioxid de carbon aruncat in aer anual. O data depasit acest prag, arata ei, lumea va fi trebui sa se pregateasca sa faca fata efectelor devastatoare ale incalzirii planetei cu peste 2 grade Celsius.
Insa, in baza actualelor politici de mediu si tinte de reducere a emisiilor promise de statele lumii anul trecut, la summitul climatic de la Copenhaga, lumea este pe cale sa atinga un nivel al emisiilor de 47,9 gigatone pe an pana in 2020, cu aproape o treime mai mult decat limita recomandata, avertizeaza specialistii.
“In timp ce unele tari sunt constiente de transformarile de care au nevoie pentru a crea o economie neutra din punct de vedere al carbonului, altele nu iau deloc masurile necesare reducerii emisiilor, punand in pericol siguranta si prosperitatea intregii planete”, a declarat Keith Allott, sef pe schimbari climatice in cadrul WWF Marea Britanie. “Dezbaterile climatice din Tianjin trebuie sa se incheie macar cu cateva indicii ca trendul actual se va schimba”, a mai spus acesta.
Mai avem o sansa
Raportul WWF concluzioneaza ca este inca posibil ca omenirea sa se incadreze in limita de 40 gigatone de CO2 pana in 2020, dar numai daca statele industrializate se mobilizeaza si promit politici si eforturi mai ambitioase de ajutare a statelor sarace sa isi reduca emisiile poluante.
“Daca lasam emisiile sa ajunga la 50 de gigatone anual, vom depasi serios limita de siguranta”, a spus Allot, care a precizat ca emisiile trebuie reduse de la un an la altul. In paralel, trebuie ajutate si tarile in curs de dezvoltare sa isi reduca nivelul de poluare pentru a se ajunge la un nivel de emisii stabil.