Wednesday, October 20, 2010

Isra-Mart srl:Cum creeaza statul doua monopoluri in energie

www.isra-mart.com

Isra-Mart srl news:

Ieri a aparut un articol pe Hotnews despre un raport al Consiliului Concurentei, care are si un capitol despre energia electrica. Capitolul cu pricina este desigur excelent (in fond, eu l-am scris :-) ).

Trecand peste eterna poveste cu baietii destepti, as atrage atentia asupra unui alt lucru din raport. Pe langa toate dezavantajele pe care le-am mai spus pana acum despre companiile integrate (unim companii viabile cu gauri negre ca minele falimentare, construim structuri netransparente, vom mai renegocia inca o data contractele existente, inclusiv cu baietii destepti, adica o noua ocazie de a le mai prelungi inca o data etc.), mie imi rezulta ca cele doua companii nici macar nu vor concura intre ele. Adica vom infiinta monopol acolo unde azi era concurenta si o piata cat de cat functionala. Vom avea Electra cu monopol pe OPCOM, in timp ce Hidroenergetica (cuprinzand cea mai mare parte din Hidroelectrica de azi) isi va intari monopolul pe piata serviciilor tehnice de sistem.

Pe anumite segmente din piata de electricitate exista in prezent concurenta, chiar daca toti producatorii sunt de stat. De exemplu, pe OPCOM concureaza azi intre ei Turceni, Rovinari, Craiova si partial Nuclearelectrica. Insa cand se va infiinta Electra, ea va avea monopol pe toate pietele de la OPCOM, pentru ca in Electra intra toate companiile care au vandut vreodata acolo, Turceni, Rovinari, Craiova si Nuclearelectrica. Cum ambele companii Electra si Hidroenergetica sunt dispuse sa puna pe OPCOM cantitati mult mai mici decat se tranzactioneaza azi (si conditionat), situatia nu se va imbunatati.

In acelasi timp, Hidroenergetica, in care intra partea cea mai mare a Hidroelectricii de azi, isi va intari pozitia de monopol pe un alt segment al pietei de electricitate (doua piete mai speciale, pe care se tranzactioneaza electricitate si capacitati de rezerva ca sa se asigure in permanenta echilibrul sistemului electric). In Hidroenergetica intra toata partea din Hidroelectrica ce producea si pana acum 90% din “serviciile tehnice de sistem”, plus serviciile de sistem pe care le produc acum ELCEN, Deva si Termoelectrica. Asta, cel putin pana cand intra in functiune Lotru, care e inca in reabilitare, si care ar urma sa intre in Electra; asta, daca nu cumva ne mai razgandim o data cu privire la componenta companiilor integrate si mutam si Lotru in partea cealalta, la Hidroenergetica. Nu m-ar mira, pentru ca de cand a inceput discutia cu companiile integrate am vazut asa:

- initial era vorba sa intre in structura celor doua si companiile de distributie (cele 3 Electrice de stat si actiunile minoritare ale celor 5 privatizate), apoi s-a renuntat

- apoi trebuia sa intre centrala de la Iernut a Termoelectricii in componenta companiilor integrate, intre timp aceasta se va transfera la Romgaz ca plata pentru niste datorii mai vechi pe care le are Termo la Romgaz;

- in fine, una dintre centralele hidro din structura Electra (Slatina) a fost inlocuita cu o alta (Targu Jiu);

- toate acestea fara sa se fi schimbat aparent nimic in “justificarea” oportunitatii proiectului de infiintare. Apropo, ISPE (institutul de cercetare care a facut motivatia tehnica pentru infiintarea companiilor Electra si Hidroenergetica) spunea in 2008 ca ar fi justificata infiintarea unei singure companii integrate, pe baza aceluiasi studiu care acum justifica infiintarea celor doua companii integrate (studiul “PB Power”, vechi de 5 ani).