Wednesday, June 15, 2011

Isra-Mart srl: CE a lansat competitia pentru alegerea Capitalei Verzi a Europei

www.isra-mart.com

Isra-Mart news:

Comisia Europeana (CE) a lansat marti competiţia pentru alegerea urmatoarei capitale verzi europene, ediţia 2014. Patru orase - Stockholm, Hamburg, Vitoria-Gasteiz si Nantes – au primit titlul pana acum, din 2010 pana in 2013.

Premiul „Capitala Verde a Europei” recunoaste si recompenseaza orasele cele mai avansate in promovarea unui mod de viata urbana care sa respecte mediul inconjurator si care pot constitui exemple de urmat pentru alte orase. Scopul acestui premiu anual este de a ajuta orasele europene sa devina locuri mai atragatoare si mai sanatoase, „potrivite pentru viata”.

"Premiul «Capitala Verde a Europei» este un argument puternic pentru a convinge autoritatile locale ca dezvoltarea urbana durabila reprezinta calea catre un viitor prosper. Astept cu nerabdare sa primesc noi candidaturi din toata Europa, care sa demonstreze cum se pot imbina investitiile in protectia mediului cu cresterea economica si cu un grad mai ridicat al bunastarii", a declarat comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik.

Toate orasele europene care au mai mult de 200.000 de locuitori isi pot depune candidatura pentru titlul de „Capitala Verde a Europei” in anul 2014. Participarea este deschisa tuturor statelor membre UE, tarilor candidate (Turcia, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Croatia, Muntenegru si Islanda), precum si tarilor din Spatiul Economic European (Islanda, Norvegia si Liechtenstein). In cazul tarilor in care nu exista niciun oras care sa aiba mai mult de 200.000 de locuitori, este eligibil orasul cu cel mai mare numar de locuitori.

Candidaturile vor fi evaluate pe baza a 12 indicatori: contributia pe plan local la combaterea schimbarilor climatice globale, modalitaţile de transport, zonele verzi urbane, zgomotul, generarea si administrarea deseurilor, natura si biodiversitatea, aerul, consumul de apa, tratarea apelor uzate, eco-inovarea si ocuparea durabila a fortei de munca, gestionarea mediului de catre autoritatile locale, precum si performantele energetice.

Data-limita pentru depunerea candidaturilor pentru titlul din 2014 este 14 octombrie 2011. Titlul este acordat de un juriu international, asistat de un grup de experti recunoscuti pe plan international in diverse domenii ale protectiei mediului.

Castigatorul va fi anuntat in iunie 2012.