Tuesday, April 26, 2011

Isra-Mart srl : Gaura din stratul de ozon, vinovata de seceta din Australia

www.isra-mart.com

Isra-Mart srl news:

Gaura din stratul de ozon reprezinta una dintre cauzele episoadelor de seceta cu care s-a confruntat in ultimul timp Australia, spun oamenii de stiinta.

Ei au conchis ca gaura de ozon a dus la o schimbare a directiei curentilor de aer si a precipitatiilor in Emisfera Sudica, chiar si la Tropice, au scris expertii in revista Science. Modelele climatice realizate de ei arata ca efectele sunt foarte puternice in Australia.

Multe zone din aceasta tara s-au confruntat in ultimii ani cu seceta, orasele au fost nevoite sa investeasca in tehnologii de desalinizare a apei, iar mai multe ferme au fost desfiintate.

Oamenii de stiinta care au realizat studiul au adaugat gaura de ozon in modelele climatice standard, pentru a vedea cum ar putea afecta curentii de aer de mare inaltime si precipitatiile. Rezultatele arata ca atat precipitatiile, cat si curentii de aer s-au deplasat spre sud.

Dar exista si diferente regionale, in special in ceea ce priveste Australia.

Schimba radical vremea

"In medie, in zona respectiva, (gaura de ozon produce - n.red.) o schimbare cu circa 10% a vremii - dar in cazul Australiei este de circa 35%", a explicat unul dintre autorii studiului, dr. Sarah Kang, pentru BBC.

Modelele climatice realizate arata si ca incalzirea globala, provocata de emisiile de gaze cu efect de sera, reprezinta un factor care sta la baza episoadelor de seceta din Australia. Insa si ciclurile climatice naturale au un rol important, in conditiile in care continentul s-a mai confruntat cu astfel de fenomene inainte de formarea gaurii de ozon si a incalzirii globale din secolul al XX-lea.

"Studiul ilustreaza un punct important, faptul ca diferite mecanisme ale schimbarii globale contribuie la impactul climatic pe care il constatam in toata lumea", a explicat profestorul Myles Allen, de la universitatea Oxford.

"Este important sa le luam in calcul pe toate, in loc sa presupunem ca impactul pe care il vedem tine doar de incalzirea globala provocata de gazele cu efect de sera", a adaugat el.

Gaura din stratul de ozon a fost provocata de reactii chimice in stratosfera. Substantele chimice implicate sunt derivate din familia clorofluorcarbonilor, care erau la un moment dat standard pentru aparatele de aer conditionat, frigidere si sprayuri.

Desi Protocolul ONU de la Montreal a permis reducerea semnificativa a emisiei acestor substante, ele persista decenii la rand in atmosfera, asa ca efectele lor sunt resimtite in continuare.

Stratul de ozon blocheaza o parte dintre razele ultraviolete ale soarelui, ce provoaca diferite boli, precum cancerul de piele.

La inceputul acestei luni, Organizatia Mondiala de Meterologie a dezvaluit ca zona arctica se confrunta cu cea mai grava subtiere a stratului de ozon inregistrata vreodata - o consecinta a conditiilor meteorologice neobisnuite. Insa, potrivit previziunilor, chiar si gaura de deasupra Antarcticii - mai severa decat cea de deasupra zonei arctice - ar urma sa se repare pana in 2045 - 2060.

Sarah Kang a avertizat, insa, ca numai acest lucru nu va fi suficient pentru a reface conditiile climatice din Australia si din restul Emisferei Sudice. "In timp ce gaura de ozon se repara, va lucra in sens invers acestei tendinte; dar exista si o crestere a nivelului dioxidului de carbon, iar acesta actioneaza in aceeasi directie ca gaura din stratul de ozon", a spus ea.