www.isramart.com
Isra-Mart srl news:
Folosirea reţelelor inteligente şi a contorizării inteligente, în care citirea contoarelor se face prin reţele wireless, poate reduce consumul de energie în domeniul ITC, a declarat ieri într-o conferinţă de presă directorul general pentru România al Nokia Siemens Network, Dragoş Chivu.
"Un răspuns simplu la provocările industriei energetice este tehnologia ITC, care poate oferi caracteristicile şi funcţionalităţile necesare pentru a permite reţelelor de energie să îndeplinească cerinţe moderne. Acestea pot fi atinse datorită unor sisteme eficiente de management al conectivităţii şi reţelelor adresate companiilor din sectorul energetic, datorită reţelelor inteligente, gestionate eficient, precum şi proceselor de contorizare inteligentă, care permit controlul aproape în timp real al consumului de electricitate al fiecărei gospodării în parte", a afirmat el susţinând că utilizarea acestor sisteme îi poate ajuta pe furnizorii de servicii de comunicaţii să realizeze "reduceri de până la 70% ale consumului de energie, cu posibilitatea de a-şi recupera investiţia în doar câţiva ani".
El a susţinut că, potrivit cercetătorilor independenţi, aproximativ 86% din consumul de energie al unui operator de telecomunicaţii mobile provine din reţeaua radio, motiv pentru care specialiştii s-au concentrat "pe soluţii pentru staţiile de bază care contribuie la reducerea acestui nivel de consum".
"Consumul de energie al furnizorilor de servicii de telecomunicaţii creşte, mai ales odată cu extinderea reţelelor în zone în care nu există sisteme de electricitate sau unde calitatea reţelelor electrice nu este suficient de bună, aşa cum se întâmplă în multe zone din România", a adăugat Dragoş Chivu.
Furnizorii trebuie să ia în calcul protecţia mediului
Amintind că există presiuni tot mai mari asupra furnizorilor de servicii de comunicaţii pentru a-şi reduce consumul din motive de protecţie a mediului, precum şi de a-şi opera reţelele într-un mod mai inteligent şi mai ecologic, prin reducerea emisiilor de CO2, reprezentantul Nokia Siemens a precizat că printre tehnologiile principale utilizate pentru livrarea portofoliului de produse şi servicii se numără un sistem inteligent de control al energiei, cu capabilităţi de monitorizare la distanţă a tuturor surselor de energie. Acest sistem gestionează procesul de încărcare şi descărcare a bateriilor pentru a genera economii de combustibil.
Costurile cu energia reprezintă 10 - 30% din cele operaţionale
Energia reprezintă un procent semnificativ din costurile operaţionale ale unui furnizor de servicii de comunicaţii. Pe pieţele mature, energia reprezintă până la 10% din aceste costuri, în timp ce, pe pieţele în curs de dezvoltare, procentul variază între 15 şi 30%.
Pentru reducerea acestora, specialiştii au găsit soluţii prin care se poate diminua consumul de energie printr-o mai bună gestionare a cererii de energie a unor locaţii specifice, cum ar fi staţiile mobile de bază. "Aceste soluţii permit extinderea profitabilă şi eficientă a reţelelor în zone rurale şi zone îndepărtate, prin eliminarea necesităţii generatoarelor alimentate cu motorină, asigurând astfel o modalitate mai economică şi ecologică de extindere a conectivităţii", au comunicat ieri reprezentanţii companiei.
În ceea ce priveşte introducerea contorizării inteligente, în care citirea contoarelor se face prin reţele wireless, oficialul NSN a susţinut că aceasta "le va permite consumatorilor să îşi monitorizeze şi controleze consumul de energie". "Aceasta va oferi posibilitatea stabilirii unor tarife specifice pentru clienţi şi a unor servicii interactive de self-care. Aceste opţiuni moderne vor fi atât în beneficiul operatorilor cât şi al clienţilor, prevenind pierderile şi furturile de energie, îmbunătăţind eficienţa şi reducând costurile", a încheiat Dragoş Chivu.
Anual se fură 20% din consumul anual al României
Furturile de energie electrică reprezintă aproximativ 20% din consumul anual al României, pierderile provocate producătorilor însumând între 1,1 şi 1,4 miliarde de euro, a declarat, ieri, directorul general al Nokia Siemens Networks, Dragoş Chivu. "Spre comparaţie, numărul de autovehicule furate anual se situează în jurul cifrei de 9.000, adică sub 0,2% din dimensiunea parcului auto naţional, care depăşeşte cu puţin pragul de cinci milioane de unităţi", a spus Chivu într-o conferinţă de prezentare a portofoliului Energy Solutions al NSN România pentru operatorii de telecomunicaţii.
Companie mixtă a grupului finlandez Nokia cu germanii de la Siemens, NSN are 64.000 de angajaţi la nivel internaţional şi este prezentă în 150 de state. Conform datelor Registrului Comerţului, anul trecut, afacerile NSN din România s-au ridicat la 23,4 milioane lei, de la 49,3 milioane de lei în 2008. Portofoliul Energy Solutions furnizat de Nokia Siemens Networks constă în şase elemente care combină produse şi servicii.