www.isramart.com
Isra-Mart srl news:
În zona municipiului Luduş există curenţi de aer care urmează a fi analizaţi în vederea construirii unui parc eolian. Valul tehnologiei curate este aşteptat să continue să crească. Încălzirea globală şi efectul de seră ce au un impact mare asupra mediului, ne îndeamnă la folosirea energiei curate, cu zero emisii poluante. Energia regenerabilă foloseşte resurse naturale precum soarele, vântul, ploaia, valurile, biomasa şi căldura geotermală care pot fi captate de către oameni utilizând diferite procedee. Resursele convenţionale de energie generate prin arderea combustibililor fosili: ţiţeiul, cărbunele şi gazele naturale sunt limitate la existenţa zăcămintelor respective şi astfel cea mai bună metodă de conservare a mediului şi de protecţie a lui ar fi utilizarea energiei regenerabile care evită emisia substanţelor poluante şi a gazelor cu efect de seră datorate arderderii combustibililor.
Investiţii de cel puţin 7 miliarde de euro
Comisia Europeană a propus un pachet de legi în care propune ca energia regenerabilă să reprezinte până în 2020, 20% din consumul total de energie din UE. Procentul vizat de 20% ar scădea emisiile de CO2 cu până la nouă sute de milioane de tone pe an şi ar reduce consumul de combustibil fosil cu aproape trei sute de milioane de tone pe an, conform Comisiei Europene. În acelaşi timp, acesta ar duce la crearea a un milion de locuri de muncă. În România, statistica arată că energia regenerabilă are un procent de 2% din totalul energiei utilizate. Potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) în 2009, producţia de energie a României a fost împărţită în funcţie de sursă astfel : 21% energie nucleară, 29% energie hidro, 37% cărbuni, 11% gazos şi 2% păcură. Energia produsă din resurse regenerabile a fost în 2009 ca şi inexistentă. Procentul de 2% energie regenerabilă utilizată într-un an este chiar spectaculos. Ca să ajungem la acest procent, respectiv la 470 de Megawatti putere instalată au fost necesare investiţii de 700 de milioane de euro. Pentru a ajunge la procentul de 20% energie utilizată din surse regenerabile ar trebui investiţi cel puţin 7 miliarde de euro.
Primul parc energetic bazat pe forţa vântului din Mureş
Societatea comercială Infraenco SRL din Câmpia Turzii a stabilit un protocol de colaborare cu Primăria Luduş în vederea montării unei sonde eoliene cu scopul de a verifica potenţialul energetic al zonei. Turbinele eoliene curente funcţionează pe acelaşi principiu ca şi morile de vânt din antichitate: palele unei elice adună energia Kinetică a vântului pe care o transformă în electricitate prin intermediul unui generator. Societatea Infraenco este parteneră şi reprezentantă zonală a Grupului Gamesa, din Spania, grup specializat în producerea energiei eoliene. Firma urmează să efectueze timp de un an un studiu tehnic din care să rezulte dacă forţa eoliană permite amplasarea turbinelor finale şi recomandări privind modul în care ar putea fi materializată investiţia. Energia eoliană este produsă prin mişcarea aerului datorată maselor de aer cu temperaturi diferite. Temperaturile diferite sunt cauzate de masele de apă şi pământ care absorb diferit căldura soarelui. Deoarece vântul va bătea, atât timp cât soarele va încălzi pământul, energia eoliană este o sursă inepuizabilă de energie, iar exploatarea ei poate aduce numeroase câştiguri atât mediului cât şi economiei naţionale.
Administraţia locală luduşană a identificat locul de amplasare a turbinei eoliene, aproximativ 50 de metri pătraţi, în perimetrul cartierului Gheja, în apropierea râului Mureş. ”Ceea ce se montează acum este o sondă eoliană care ne va spune după un an de zile care e potenţialul energetic eolian al zonei. Montarea turbinei nu a fost întâmplătoare, în baza de date susţinută de firma spaniolă există un potenţial de curenţi de aer în zona Luduşului pe care sonda amplasată îi va înregistra timp de un an, iar după aceea vom ştii exact dacă este sau nu o zonă în care se pot monta turbinele necesare unui parc eolian. Amplasarea acestei sonde este obligatorie pentru a se analiza curenţii de aer din zonă, fiindcă amplasarea a 50 de eoliene implică un cost extrem de ridicat, iar acestea nu se pot monta doar pe faptul că într-o zi va bătea vântul”, a declarat Ionaş Florin Urcan, primarul Luduşului.
Dacă datele înregistrate vor fi satisfăcătoare Luduşul va deveni, astfel, primul oraş din judeţul nostru cu un parc energetic bazat pe forţa vântului. Cu toate că utilizarea energiei regenerabile este în deplină ascensiune, România mai are de luptat mult până va ajunge la nivelul altor ţări din UE, ca Danemarca, ce produce în medie 20% din energia totală folosind turbine şi centrale eoliene, acest procent dublându-se în zilele cu vânt, producând surplus de energie ce încarcă reţeaua electrică. Pe când ne vom lovi şi noi de această problemă?