Tuesday, September 14, 2010

Isra-Mart srl : Energia eoliana furnizata in 2020, cat cea produsa de doua grupuri nucleare

www.isramart.com

Isra-Mart srl news:

Din cauza fluctuatiilor vremii, doar 30% din puterea instalata se poate obtine in realitate
Costurile proiectelor de obtinere a energiei eoliene sunt mai mici in Bulgaria decat in cele mai multe tari europene, inclusiv Romania, pentru ca vecinii nostri au nevoie de doar trei avize pentru a pune in functiune un parc eolian. In tara noastra sunt necesare nu mai putin de 85!!! Birocratia excesiva de la noi duce la o durata de aproximativ doi ani de la initierea procesului de autorizare pana la implementare; comparativ, media in UE este de patru-sase luni.

Tara noastra are un potential eolian urias, prea putin valorificat pana in prezent. Acest lucru este demonstrat si de inmultirea proiectelor de parcuri eoliene in mai multe puncte favorabile produ­cerii acestui fel de energie regenerabila. Pentru cei care cunosc mai putin detaliile tehnice, este nevoie de urmatorii indi­catori care trebuie cunoscuti la ampla­sarea unui parc eolian: viteza vantului - peste 4m/sec, numarul anual de ore in care aceasta viteza este atinsa - este nevoie sa fie mai mare de 3.000-4.000 de ore (o scadere a vitezei vantului cu 0,5 m/sec poate duce la o diminuare a productiei de energie electrica din surse eoliene cu 50%). 13 parcuri eoliene functionale din Romania risca sa „rugineasca” din cauza legislatiei lacunare si a birocratiei. Con­form autorizatiilor eliberate de Agentia Nationala pentru Reglementarea Ener­giei, 961 de MW vor fi instalati in tara noastra pana la sfarsitul anului 2011. In 2009 se produceau in Romania 14 MW de energie electrica eoliana, iar in 2010, productia ar trebui sa creasca la 384 MW (cam cat produceau SUA in 1984).
La sfarsitul anului 2009, Trans­elec­trica a dat avize tehnice pentru 4.000 MW, iar numarul cererilor totalizeaza peste 20.000 MW. Se estimeaza ca 4.000 MW vor ajunge sa fie produsi in totalitate, din diverse motive (criza economica si finan­ciara; capacitatea turbinelor, unele fiind second-hand; problemele de legislatie; durata termenelor de realizare cuprinsa intre 1,5 si 2 ani; gradul de utilizare de 20%-30% pe an la nivel european a unui astfel de proiect etc.), abia catre anul 2020! Fiecare turbina eoliana instalata va pre­supune o investitie de un milion de euro pentru un echipament de 1 MW; pentru 2 MW, intregul echipament costa 3 milioane de euro, in ambele cazuri fiind luate in considerare si costurile auxiliare, pentru amenajarea drumurilor de acces, a fundatiilor pentru turbine, a statiilor si platformelor de lucru. In sapte-opt ani costurile se amortizeaza, prin vanzarea energiei electrice produse, daca nu apar modificari notabile in regimul vanturilor din zona. Pentru armarea fiecarei fun­datii pe care este amplasata apoi o singura turbina sunt necesare 42 tone de otel-beton!
Cele mai mari investitii

Cel mai cunoscut, dar si controversat proiect eolian al Romaniei este cel de la Fantanele-Cogealac, judetul Constanta, al firmei cehe de utilitati CEZ, cu o capa­citate de productie de 600 MW, considerat a fi cel mai mare din Europa, construit pe uscat. In total vor fi instalate 240 de tur­bine (40 au fost montate din 2009), la un cost total al investitiei de 1,1 miliarde de euro. Numai la Fantanele s-au construit si pietruit pentru acces 137 km de dru­muri. Parcul eolian de la Fantanele-Cogealac a inceput sa produca energie electrica in iunie 2010. Tot atunci s-a blocat si continuarea instalarii turbinelor prevazute pentru montare in 2010: pri­marul din Cogealac a refuzat sa elibereze un aviz, pe motiv ca nu ar exista auto­rizatie de constructie.

Conexiunea dintre Fantanele si Cogealac ar urma sa se rea­lizeze in prima jumatate a anului 2011, cand intreg parcul eolian va pro­duce electricitate.

CEZ este prezenta in Roma­nia din 2005, cand a preluat fosta Elec­trica Oltenia. Pana la inceputul anului 2010, Agentia pentru Protectia Mediului Tulcea a acordat aviz si autorizatie de mediu pentru 70 de parcuri eoliene (teo­retice), care vor insuma 1.703 turbine; 37 din parcuri sunt amplasate in arii eco­logice cunoscute sub numele de situri Na­tura 2000. Mai multe ONG-uri au notificat Ministerul Mediului ca vor sesiza Co­misia Europeana pentru a demara proce­durile de infringement in aceste cazuri. Primul parc eolian din vestul Ro­ma­niei va fi construit in lo­calitatea aradeana Bar­sa, de catre o com­panie spaniola cu se­diul la Barcelona, care va cumpara 32 ha din pa­sunea comu­nala pen­tru a amplasa 40 de statii eoliene. Dupa un an de ma­suratori, reprezen­tan­tii companiei spa­niole au transmis ca vantul este suficient de pu­ternic, pana la 8 m/sec. Investitia se va ridica la peste 100 de milioane de euro, fiind una dintre cele mai mari din ju­detul Arad, dupa 1990. Numai din taxele si impozitele pe care le va incasa de la in­vestitori - aproximativ 55 mii euro/an - co­muna Barsa isi va dubla bugetul si vor fi asi­gurate astfel numeroase locuri de mun­ca pentru localnici. Energia electrica pro­dusa va intra in reteaua nationala de distributie, fiind un castig pentru zona de vest a tarii. Un alt parc eolian notabil ur­meaza sa fie construit in nordul Moldovei, in zona comunelor Mironeasa-Tutora din judetul Iasi. Proiec­tul, in valoare de doua mili­arde de euro, apartine unui consortiu de firme in frun­tea caruia se afla Celsa Team SRL, care vrea sa instaleze in jude­tele Iasi, Neamt si Vaslui 250 de tur­bine, care sa dezvolte in total o putere egala cu cea pro­dusa de Reactorul 1 de la Cernavoda.

Tintele nationale privind producerea de energie regenerabila


Exista un plan national de actiune pentru promovarea energiilor regene­rabile care a fost supus consultarii pu­blice. Conform acestuia, energia verde reprezinta 24% din totalul de energie pro­dusa in Romania; din totalul de energie regenerabila, 22% este energie termica si de racire, 43% - ener­gie electrica si 10% provine din sectorul transporturilor. Pen­tru derularea pla­nu­lui national exista si finantare din fonduri europene, in valoare de 100 de milioane de euro, pentru sustine­rea unor proiecte in domeniul energiilor regenerabile. La ju­matatea lunii mai 2010, Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (AREE) estima ca, in urmatorii trei ani, in Romania ar putea fi instalata o capacitate de 3.370 MW obtinuti din energie eoliana, in conditiile in care po­tentialul eolian al Romaniei este de 5.500 MW. Conform datelor AREE, potentialul de energie eoliana instalata se ridica la 545 de MW in anul 2010, deci o zecime din total. In anul 2010, la nivel national, consumul de energie electrica din surse regenerabile reprezinta 33% din consu­mul intern brut de energie electrica al Roma­niei, adica aproximativ 11% din consumul total de energie. Pentru peri­oada 2008-2012, surplusul de AAU (Assig­ned Amo­unt Units - Unitati ale Cantitatii Atribuite), care se comercializeaza este de maximum 300 de milioane. Comercia­lizarea sur­plusului de AAU se face in transe. O transa este, de regula, mai mare de un milion de AAU. Romania si-a asu­­mat un angajament de reducere cu 8% a emisiilor de gaze cu efect de sera, fata de nivelul anului 1989 (an de referinta), in perioada 2008-2012. Pentru atingerea angajamentului asumat, emisiile natio­nale de gaze cu efect de sera nu trebuie sa depaseasca nivelul de 255,967 milioane de tone echivalent CO2. Prin urmare, disponibilul de AAU ar putea fi de apro­­ximativ 100 de milioane de tone echiva­lent CO2 pentru fiecare an al perioadei 2008-2012.
In UE se pune accent pe energia verde

2008 a fost un an record pentru investitiile mondiale in energii regenerabile, acestea depasindu-le pe cele in carbune si petrol.

UE a stabilit ca 20% din energia consumata de statele membre in 2020 sa provina din resurse regenerabile; Romania si-a luat angajamentul sa depaseasca acest procent cu 4%, tinand cont ca in 2005 se obtineau 17% din energia consumata din biomasa si energie hidro.

Producatorii de energie eoliana primesc doua certificate verzi pana in 2017 si unul incepand din 2018 pentru fiecare megawat livrat in retea; pentru energia electrica produsa in microhidrocentrale noi, producatorii primesc: trei certificate pentru fiecare megawat livrat in retea; doua certificate daca au fost retehnologizate si un certificat pentru 2 megawati, daca nu au fost modernizate. Pentru producerea de energie din biomasa, biogaz sau o sursa geotermala, producatorii primesc trei certificate pentru fiecare megawat produs. Exista si un alt proiect: cele noua tari riverane Marii Nordului vor sa foloseasca energia vanturilor si a va-
lurilor din Marea Nordului.


Proiecte importante in Turcia


In mai 2009, BERD a inceput finantarea primului sau proiect in Turcia (de cand acest stat a intrat in zona in care banca activeaza), in valoare de 45 de milioane de euro, pentru constructia unei ferme de producere a energiei eoliene. Proiec­tul va ajuta Turcia sa promoveze ener­gia curata si sa-si reduca dependenta de importul de combustibili fosili. Ferma eoliana ar putea deveni operationala pana la finalul anului 2010 si va fi cea mai mare din Turcia, fiind alcatuita din 54 de turbine de vant. Aceasta va cres­te cu 30% capacitatea actuala de ener­gie generata din surse eoliene, pana la circa 500 MW. IFC, parte a Bancii Mon­diale, aloca acestui proiect 55 de mili­oane de euro, iar BEI - 30 de milioane de euro, in total, cu cele 45 alocate de BERD, 130 de milioane de euro. Turcia este a sasea mare piata de electricitate din Europa si are unul dintre cele mai rapide ritmuri de crestere din lume.