Tuesday, May 17, 2011

Isra-Mart srl : România “se bate” pentru banii europeni

www.isra-mart.com

Isra-Mart news:

Guvernul României prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) participă la competiţia lansată de Comisia Europeană pentru obţinerea finanţării nerambursabile prin intermediul instrumentului financiar NER300 pentru două proiecte demonstrative: Captarea şi Stocarea CO2 – GETICA CCS şi Danube Green Island Algae, se arată într-un comunicat de presă.

Pe 9 mai, MECMA a depus la Banca Europeană de Investiţii (BEI) cererea de finanţare nerambursabilă în cadrul Programului NER 300. Angajamentul european este acela de a finanţa 12 instalaţii de CCS la scară mare, cu finalizare până în 2015. Programul „NER300″, denumire sub care UE, BEI şi statele membre derulează proiectul, este finanţat prin vânzarea a până la 300 milioane de certificate de CO2 destinate nou-intraţilor pe piaţă. La un preţ de vânzare al certificatelor de 15 euro pe certificat, se estimează că UE ar putea atrage până la 4,5 miliarde de euro pentru astfel de proiecte. Printre „competitorii” la fondurile comunitare se află Polonia, Germania, Anglia, Bulgaria şi România.

Urmare a Memorandumului privind „Planul de acţiune pentru implementarea unui proiect demonstrativ privind captarea şi stocarea carbonului (CCS) în România” aprobat în şedinţa de Guvern din 17.02.2010,, a selecţiei desfăşurate la nivel naţional şi a etapei de evaluare, MECMA a transmis cele 2 propuneri de proiecte către Banca Europeană de Investiţii – entitate desemnată de către Comisia Europeană să deruleze instrumentul financiar NER300.

Proiectul demonstrativ GETICA CCS este un proiect prioritar pentru România şi, totodată, unul de interes european, urmând să contribuie major la respectarea angajamentelor asumate de ţara noastră privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon, cantitatea ce urmează a fi captată şi stocată fiind de minim 1,5 milioane tone CO2/an.

Cererea de finanţare pentru NER300 a fost elaborată de către Complexul Energetic (CE) Turceni, în numele viitoarei Companii de Proiect, care va include operatorii finali ai tehnologiei CCS, respectiv CE Turceni – operator pentru captarea CO2, Transgaz – operator pentru transportul CO2 şi Romgaz – operator pentru stocarea CO2.

Pentru proiectul demonstrativ Danubes Green Island Algae cererea de finanţare a fost elaborată de către DORNA AGRI SA.

Prin tehnologia propusă de către Dorna Agri se va capta CO2 de la o centrală electrică de 30 MW, pe biomasă, care va fi utilizat apoi într-o fermă de algae, biolichidul rezultat fiind utilizat la producerea unei cantităţi suplimentare de energie electrică de 20 MW.