Thursday, May 19, 2011

Isra-Mart srl : Inventar comunitar la CO2

www.isra-mart.com

Emisiile de gaze cu efect de seră ale întreprinderilor care participă la schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) au crescut cu peste 3 % anul trecut, potrivit informaţiilor furnizate de registrele statelor membre. La o primă vedere, producţia industrială a crescut în Uniunea Europeană, dar este doar un mic pas înainte faţă de anul 2009, când se poate spune că s-a înregistrat o adevărată prăbuşire a economiilor comunitare. România a fost în trend.

“Creşterea din 2010 a emisiilor reflectă redresarea economică, dar chiar şi după ce economia revine la normal, emisiile din cadrul EU ETS rămân cu mult sub plafonul pentru perioada de comercializare 2008-2012″, a declarat Connie Hedegaard, comisarul pentru Combaterea Schimbărilor climatice, se arată într-un comunicat de presă al Reprezentanţei Comisie Europene la Bucureşti. “Cifrele indică, de asemenea, faptul că unele sectoare industriale continuă să acumuleze un surplus de certificate care urmează a fi comercializate în cursul celei de-a treia perioade de comercializare, care începe în 2013. Această situaţie evidenţiază flexibilitatea pe care comercializarea certificatelor de emisii o oferă întreprinderilor şi confirmă faptul că se poate face mai mult pentru reducerea emisiilor în etapa următoare, la un cost economic rezonabil”, a precizat comisarul.

Creştere de 3%

Statistica UE a fost făcută pentru toate instalaţiile ce cad sub incidenţa sistemului de comercializate a certificatelor de emisie, adică peste 12.000 de centrale electrice şi instalaţii de producţie în cele 27 de state membre, Norvegia şi Liechtenstein. Anul trecut, emisiile de gaze cu efect de seră verificate generate de aceste instalaţii au totalizat 1.932 miliarde de tone de echivalent CO2, cu aproximativ 3 % mai mult faţă de nivelul din 2009. Creşterea, prognozată de analişti, vine după o scădere semnificativă a emisiilor în 2009, de 11,6% faţă de anul precedent.

“Totuşi, este probabil ca această creştere să fie cu mult mai redusă faţă de revenirea la normal a cantităţilor de emisii generate de instalaţiile în cauză, având în vedere că indexul mediu al producţiei industriale în UE 27 a crescut cu 6,7 % în 2010 în comparaţie cu anul 2009″, precizează comunicatul.

România a avut la dispoziţie, în 2010, 74,9 milioane de certificate CO2 şi a consumat 47,3 milioane de certificate, faţă de 48,6 milioane de certificate în 2010. Ţara noastră are 271 instalaţii care cad sub incidenţa acestui sistem.

Raportare onorabilă

Sistemul de comercializare a certificatelor de emise a impus şi un sistem de monitorizare şi raportare, astfel încât să se poată atinge obiectivul de reducere a acestor emisii. Potrivit sistemului, fiecare instalaţie are alocat, pentru fiecare an, un anumit număr de certificate. La sfârşitul fiecărui an se face un calcul, cât a emis fiecare instalaţie, deci de câte certificate ar fi avut nevoie pentru funcţionare, câte a comercializat şi câte au mai rămas. Lipsa unui certificate se penalizează cu 100 de euro.

Pentru 2010, nivelul de conformitate al companiilor cu normele EU ETS a fost ridicat, susţine Comisia Europeană. Doar 2 % dintre instalaţiile participante nu au restituit, până la termenul limită de 30 aprilie 2011, certificatele care acoperă toate emisiile lor din 2010. De obicei, aceste instalaţii sunt mici, iar emisiile lor, cumulate, constituie mai puţin de 2 % din emisiile din cadrul EU ETS. “3% dintre instalaţii nu au transmis emisiile verificate pentru 2010 până la termenul limită menţionat”, precizează comunicatul.

Investiţii cu prioritate

Prin Protocolul de la Kyoto, actul de la care a pornit Comisia Europeană pentru elaborarea sistemului de comercializare a certificatelor CO2, a permis aplicarea unor mecanisme prin care statele părţi să poată atinge ţintele de reducere a emsiilor. Unul se referă la investiţii verzi în statele părţi ale Protocolului, iar reducerea de emisii este contabilizată în contul statului investitor, parte la Protocol (n.r. – de aici rezultă certificatele numite ERU). Sunt şi investiţii făcute în state care nu au angajamente de reducere a emisiilor, iar reducerea intră în contul statului investitor (n.r. – se obţin CER). Instalaţiile pot utiliza şi aceste două tipuri de certificate pentru conformare.

CER au constituit 4,7 % din totalul restituirilor din perioada 2008-2010. Aproximativ 51 % dintre aceste CER au fost generate în China, 20 % în India, 16 % în Coreea de Sud şi 7 % în Brazilia, 20 de ţări aflându-se la originea celorlalte 6 %.

ERU au constituit doar 0,4 % din toate restituirile începând din 2008. Împreună, restituirile de CER şi ERU începând din 2008 au consumat aproximativ 21 % din cele aproximativ 1,4 miliarde de credite acordate pentru perioada de comercializare 2008-2012.