Tuesday, March 2, 2010

Isramart : Cercetatorul britanic din scandalul Climategate recunoaste ca a trimis e-mailuri "josnice"

Isramart news:
Phil Jones, climatologul britanic din centrul polemicii privind o eventuala manipulare a datelor despre incalzirea climatica, a admis luni, in fata unei comisii parlamentare, ca a raspuns prin e-mailuri "destul de josnice" "climatoscepticilor" care i-au cerut sa isi publice sursele, relateaza AFP, citat de Mediafax.

Directorul demisionar al prestigiosului Centru de cercetare a climei (CRU) din cadrul Universitatii East Anglia si-a justificat refuzul, argumentand ca nu este vorba despre o "practica obisnuita".

"Am scris, evident, cateva e-mailuri destul de josnice", a raspuns omul de stiinta deputatilor britanici, la o intrebare privind unul dintre mesajele sale trimise unui "sceptic", in care refuza sa comunice date privind temperaturile din lume, spunand ca astfel s-ar folosi necorespunzator de ele.

In noiembrie, mii de e-mailuri si documente ale unor cercetatori ce colaboreaza cu CRU, victima a unei piratari informatice sau a unor scurgeri de date, au fost publicate pe Internet. Unii au raspandit zvonul unei manipulari din partea comunitatii stiintifice pentru a sustine teza incalzirii climatice.

Unul dintre emailurile lui Phil Jones evoca o "inselatorie" privind informatiile referitoare la temperatura, cu scopul de a "ascunde o scadere" a acesteia.

Climatologul, care a renuntat temporar la postul sau pe durata anchetei, s-a exprimat in fata unei comisii parlamentare create in urma scandalului pe care presa l-a numit "Climategate".

Phil Jones a subliniat ca informatiile solicitate de climatosceptici sunt disponibile in Statele Unite si ca revistele stiintifice in care erau publicate lucrarile sale nu i-au cerut niciodata sursele.

Climatologul a mai declarat ca au fost date publicitatii 80 la suta din datele utilizate pentru crearea modelului de temperaturi medii mondiale, aratand o incalzire globala a planetei.

Potrivit acestuia, CRU a primit numeroase solicitari de date, invocand legea privind libertatea de informatie. Concluziile privind schimbarea climatica sunt solide si verificabile, a afirmat Jones.

Universitatea East Anglia a lansat, la randul sau, o ancheta independenta. Grupul interguvernamental de experti in domeniul climatic (GIEC), mandatat de ONU, a promis de asemenea sa faca lumina in acest caz.